Рух Дунаєм продовжується. Румунія розраховує розмитнити 30 суден із українських портів у найближчі дні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рух Дунаєм продовжується. Румунія розраховує розмитнити 30 суден із українських портів у найближчі дні

Getty Images

Румунія заявила, що за два дні митне оформлення пройдуть до 30 суден, які очікують входу до Румунії з українських портів на річці Дунай, пише Reuters. Це є ознакою того, що торгівля не зупинилася, незважаючи на атаки Росії по портовій інфраструктурі.

Ключові факти

  • «Ми намагаємося впоратися з цими обсягами якнайкраще, щоб зменшити затори судноплавства на Дунаї, – сказав Флорін Узумтома, директор судноплавства румунського агентства з управління Дунаєм. – Ми розмитнимо близько 30 кораблів за два дні, принаймні 12 сьогодні, якщо не 14, а решту завтра».
  • Узумтома сказав, що у травні та червні адміністрація пропустила рекордно велику кількість суден, що прибувають із внутрішніх портів України, понад 477 на місяць.
  • Президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що атаки Росії на цивільну інфраструктуру України на Дунаї, що продовжуються, рівносильні військовим злочинам.
  • Рух через річку є останнім водним маршрутом із України для експорту зерна, оскільки Росія фактично відновила свою блокаду, закривши українські порти на Чорному морі минулого місяця.
  • Перед тим, як Росія вийшла з коридору безпечного проходу, на дунайські порти припадало близько чверті українського експорту зерна. Зерно завантажують на баржі, відвантажують вниз річкою через територіальні води Румунії, члена НАТО, і далі з румунського порту Констанца на Чорному морі.
  • Дані відстеження комерційних суден показують, що річка та її гирло забиті суднами, які намагаються зайти в українські порти та вийти з них.

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Після виходу з угоди Росія неодноразово бомбила українські порти та зернові склади. За даними віцепремʼєр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, лише за дев’ять днів унаслідок атак РФ пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та пʼять цивільних суден.

За сім днів Росія випустила по Одещині 75 ракет та 100 БПЛА більш як на $280 млн, йдеться у розборі Forbes.

У ніч на середу, 2 серпня, росіяни спрямували ударні БпЛА на Київщину та південь Одеської області. За словами президента Володимира Зеленського, найбільші пошкодження – на півдні країни. Зокрема, на Одещині руйнувань зазнали будівля «Морвокзалу», елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, повідомляє Офіс генпрокурора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні