Категорія
Новини
Дата

Саудівська Аравія готується залучили $11,2 млрд від продажу акцій Aramco

1 хв читання

Вторинне розміщення акцій нафтового гіганта Aramco пройде ближче до нижньої межі цінового діапазону на рівні 27,25 саудівського ріалу ($7,27), пише Reuters. Таким чином, Саудівська Аравія може залучити від продажу паперів понад $11,2 млрд.

Уряду Саудівської Аравії належить близько 82% акцій Aramco, а Фонду державних інвестицій належить ще 16%. Королівство продовжуватиме залишатися основним акціонером після розміщення акцій.

Ключові факти

  • Вартість акцій Aramco нижча майже на 4% порівняно з рівнем закриття паперів компанії в четвер, і, виходячи з ціни пропозиції, ринкова капіталізація Aramco оцінюється приблизно у $1,76 трлн.
  • Уряд Саудівської Аравії продає приблизно 0,64% акцій Aramco. Потім пропозиція може бути збільшена до 0,7% акцій нафтового гіганта за допомогою так званого опціону greenshoe, який дозволяє банкірам використовувати акції для стабілізації ціни розміщення.
  • Якщо цей варіант буде реалізовано, Aramco зможе залучити приблизно $12,36 млрд. 
  • Торги цими акціями на біржі в Ер-Ріяді мають розпочатися наступної неділі, 16 червня.
  • За даними Bloomberg, залучені кошти підуть на реалізацію амбітних планів наслідного принца Мухаммеда бен Салмана щодо оновлення економіки за рахунок інвестицій, у тому числі у спорт, штучний інтелект, туризм та проєкт Neom у пустелі. Бюджет королівства перебуває в дефіциті вже шість кварталів, і цього року воно залучило понад $40 млрд на місцевих та міжнародних ринках, щоб заповнити дефіцит.

Контекст

Найбільший у світі експортер нафти скористався опціоном greenshoe після первинного публічного розміщення акцій (IPO) у 2019 році із залученням $29,4 млрд, що залишається найбільшим у світі IPO.

Нинішнє розміщення має кодову назву Project Bond і знаходиться в розробці вже кілька місяців як ключовий крок у залученні ширшого кола інвесторів після рекордного IPO Aramco.

Угода стане перевіркою інтересу до саудівських ринків після млявого попиту з боку міжнародних інвесторів на тлі побоювань щодо високої оцінки, контролю уряду Саудівської Аравії та переходу енергетики від вуглеводнів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні