Категорія
Новини
Дата

СБУ та БЕБ заявили про нові злочини російського мільярдера Шелкова, оголошено про додаткові підозри

Служба безпеки України і БЕБ заявили, що викрили нові злочини підсанкційного російського олігарха Михайла Шелкова. Його підозрюють у прихованому постачанні української титанової сировини до країни-агресора, йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що Шелков обходив накладені на нього персональні санкції РНБО та використовував для цього підконтрольну компанію в одній з європейських країн.
  • «На папері» це іноземне підприємство виступало замовником титанової сировини у ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат» із Дніпропетровської області, йдеться у пресрелізі СБУ. Втім, насправді українську продукцію залізницею відправляли в Росію, заявляє слідство.
  • «Така схема діяла до повномасштабного вторгнення РФ і приносила організаторам оборудки мільйонні надприбутки у вигляді несплати податків та приховування реальних доходів. Таким чином протягом 2020-2021 років фігуранти завдали державному бюджету збитків на близько 100 млн грн», – заявила СБУ.
  • Шелкову повідомлено про підозру за двома статтями ККУ: 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)); 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Контекст

24 лютого цього року Кабмін передав в управління ФДМУ вилучені активи Шелкова. Серед них 100% ТОВ «Інвестагро», 100% ТОВ «ВСМПО Титан Україна»‎, 100% ТОВ «Демурінський ГЗК»‎, 100% ТОВ «Тай-Мінералс» тощо‎.

Уряд прийняв розпорядження на підставі рішення Вищого антикорупційного суду від 23 січня 2023 року та постанови Апеляційної палати цього ж суду від 3 лютого 2023 року про конфіскацію Демурінського ГЗК.

У червні цього року слідчі Служби безпеки повідомили Шелкову про підозру за іншим епізодом незаконної діяльності. Тоді підозра була оголошена за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

За твердженням СБУ, компанія «ВСМПО-Авісма», яку контролював Шелков, приховано постачала українську титанову сировину до Росії для потреб російського ВПК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні