Категорія
Новини
Дата

СЕО Ощадбанку прогнозує приватизацію банку за чотири роки після завершення війни

Державний Ощадбанк можна буде приватизувати за чотири роки після завершення війни з Росією, про це у інтерв’ю Forbes повідомив СЕО банку Сергій Наумов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • До повномасштабного вторгнення Ощадбанк вів переговори про участь у приватизації Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), зараз ці перемовини на паузі, каже Наумов. 
  • Довоєнна стратегія Ощадбанку передбачала приватизацію за 4 роки. Після завершення війни «Ощад» можна буде приватизувати за ці ж 4 роки, вважає СЕО банку. 
  • Перемовини з ЄБРР не скасовані, а стоять на паузі, тож після завершення війни установа зможе взяти участь у процесі. Йдеться про субординований борг, який може бути конвертований у капітал. «Коли ви маєте в капіталі таку поважну інституцію, як ЄБРР, – набагато легше продати велику частку банку стратегічному інвестору», – зазначив Наумов. 

Контекст 

Після націоналізації Сенс Банку частка державних банків в активах сектору перевищила 53%. В інтерв’ю Forbes на початку жовтня голова Нацбанку Андрій Пишинй заявив, що прийшов час повернутись до обговорення стратегії розвитку державного банківського сектору. 

До війни регулятор неодноразово заявляв про необхідність зменшити частку держави у банківському секторі. Також це одна з вимог МВФ. 

НБУ каже держбанкам про необхідність вже зараз почати розробку стратегії, яка передбачатиме приватизацію, каже Наумов. «У нас вже є дієздатна наглядова рада, розробка стратегії — це їхня компетенція, – зазначає СЕО Ощаду. – Вона буде розроблятися у співпраці із менеджментом банку вже у найближчій перспективі». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні