Категорія
Новини
Дата

Setanta Sports показала структуру власності. Головний офіс переїхав до Тбілісі

Бродкастер Setanta Sports, який із 2019 року працює на українському ринку спортивного телебачення, на 100% належить грузинській компанії Adjara Group. Раніше Setanta працювала на ринках Ірландії та Великої Британії. Зараз вона веде мовлення у 15 країнах Східної Європи та Азії, а головний офіс розташований у Тбілісі. Про це йдеться в письмовій відповіді Setanta Sports на запит Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Adjara Group готельного магната із Грузії Темура Углави придбала Setanta Sports в ірландських власників у 2021 році. Грузинському холдингу належить 100% Setanta Sports включно з брендом. Відтак хед-офіс та все телевиробництво переїхало з Дубліна до Тбілісі, йдеться в письмовому коментарі компанії. Загалом у Setanta Sports працює близько 300 людей.
  • Взимку 2022-го грузинський холдинг придбав і українську Setanta, яка від початку не входила в периметр угоди. Компанія має окремий офіс в Україні. Вартість не розголошується. Для порівняння, лідера українського стримінг-ринку Megogo Forbes оцінював у 2021-му у $170 млн. Виторг цієї компанії в Україні минулого року орієнтовно становив $43 млн.
  • Setanta була заснована на початку 1990-х в Ірландії партнерами Леонардом Раяном та Майклом ОʼРурком. ОʼРурк та інший колишній топменеджер Setanta Двайр Маккоулі залишаються у керівництві компанії і зараз, йдеться в письмовому коментарі компанії, переданому директором з комунікацій компанії Ото Мумладзе.
  • На початку та в середині 2000-х мовник активно намагався дістати на ринку платного спортивного ТБ Ірландії та Великої Британії лідера Sky Sports. Зокрема ірландці також запустили цілодобовий канал з новинами спорту за аналогією зі Sky Sports News.
  • Після кризи 2008–2009 років через борги в понад ₤250 млн збанкрутував британський підрозділ Setanta. Після цього у її складі залишились тільки суто ірландський, а також азійський бізнес. У 2015-му ірландську Setanta купила найбільша телеком-компанія країни Eir. Тоді компанія остаточно перестала транслювати навіть футбольні чемпіонати Ірландії, сконцентрувавшись на інших ринках. 
  • Зараз бродкастер працює на 15 ринках у Східній Європі та Азії. Останньою країною, де почала мовити Setanta, стали Філіппіни. Також, окрім України, мовник присутній в Азербайджані, Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстані, Киргизстані, Латвії, Литві, Молдові, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані та Естонії. «Україна – один із пріоритетних ринків для нас. Також великий потенціал для розвитку OTT-платформи ми бачимо у Центральній Азії», – йдеться в коментарі компанії.

Контекст

Setanta зайшла на український ринок у 2019-му, придбавши права на показ в Україні протягом трьох років футбольних матчів Англійської премʼєр-ліги.

У серпні 2022-го Setanta заплатила Українській премʼєр-лізі $3,2 млн, або $16,2 млн за три сезони, за статус першого в історії ексклюзивного транслятора українського чемпіонату. Однак «Динамо», «Дніпро-1», «Зоря», «Металіст» та «Рух» відмовились визнавати права Setanta на показ своїх домашніх матчів. Через це Setanta не змогла показати вже кілька матчів нового сезону УПЛ за участі цих команд.

Принаймні частина з клубів, що виступили проти трансляцій на Setanta, асоціюються з бізнесменами Ігорем Суркісом та Ігорем Коломойським, які володіють медіагрупою «1+1 Media». Матчі цих команд наразі транслюють ресурси, що входять до складу «1+1».

Setanta в Україні працює за моделлю платного контенту. Вона співпрацює з найбільшими українськими кабельними провайдерами (Тріолан, Ланет, Воля та інші, де транслюються два канали Setanta Sports Ukraine та Setanta Sports Ukraine Plus) та ОТТ-платформами (Megogo, Sweet.tv, Київстар та інші), а також має власний ОТТ-сервіс, підписка на який коштує 109 грн на місяць.

Основний конкурент Megogo – вдічі або втричі дорожчий, однак, на відміну від українського сервісу, Setanta концентрується виключно на спортивних трансляціях.

Зараз українським глядачам Setanta доступні футбольні чемпіонати України, Англії, Бельгії та Нідерландів, американські баскетбольна та хокейна ліги NBA та NHL, змішані єдиноборства UFC.

У конкурента Megogo – Ліга чемпіонів та два інші єврокубки, першості Іспанії, Італії, Франції та Туреччини. На обох платформах доступні матчі футбольної Бундесліги (Німеччина), «Формула-1», тенісні турніри, а також інші змагання на зразок гольфу чи настільного тенісу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні