Категорія
Новини
Дата

Участь Саудівської Аравії в переговорах з РФ щодо України обговорювалася ще на початку війни, — Умєров

1 хв читання

На початку війни спадкоємний принц Саудівської Аравії обговорював можливість стати платформою для переговорів. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова Фонду держмайна Рустем Умєров, який також є учасником переговорної групи та учасником Координаційного штабу з питань військовополонених.

Ключові факти

  • Ще на початку війни спадкоємний принц Саудівської Аравії обговорював можливість стати платформою для переговорів. «З цього питання ми зустрічалися з міністром закордонних справ Саудівської Аравії у Давосі та домовилися про принципові позиції. На той час і зараз пріоритетом були військовополонені», – розповів Рустем Умєров. Тому Саудівська Аравія допомагала вести закриті переговори щодо військовополонених-іноземців, сказав він.
  • Україна не розмежовує військовополонених за паспортом, пояснив Умєров обмін з російського полону іноземців, а не більшої кількості українців. «Вони ж воюють за нас», – каже він.
  • Наша стратегія полягає в тому, щоб залучити до обміну полонених країни, які ще мають якісь політичні, дипломатичні чи економічні відносини з тією стороною, розповів Рустем Умєров. Наприклад, щодо обміну військовополонених-українців вели переговори через Туреччину. Стосовно військовополонених-іноземців – через Саудівську Аравію. З питань продовольчої безпеки ведемо переговори з ООН, Туреччиною та ОАЕ, розказав Рустем Умєров.

Контекст

22 вересня стало відомо, що в межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві повернули проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. Іноземці, які воювали за Україну, прилетіли до Саудівської Аравії.

П’ятеро звільнених командирів «Азова» перебуватимуть у Туреччині до кінця війни. Такої домовленості було досягнуто з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні