Категорія
Новини
Дата

Участь Саудівської Аравії в переговорах з РФ щодо України обговорювалася ще на початку війни, — Умєров

На початку війни спадкоємний принц Саудівської Аравії обговорював можливість стати платформою для переговорів. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова Фонду держмайна Рустем Умєров, який також є учасником переговорної групи та учасником Координаційного штабу з питань військовополонених.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ще на початку війни спадкоємний принц Саудівської Аравії обговорював можливість стати платформою для переговорів. «З цього питання ми зустрічалися з міністром закордонних справ Саудівської Аравії у Давосі та домовилися про принципові позиції. На той час і зараз пріоритетом були військовополонені», – розповів Рустем Умєров. Тому Саудівська Аравія допомагала вести закриті переговори щодо військовополонених-іноземців, сказав він.
  • Україна не розмежовує військовополонених за паспортом, пояснив Умєров обмін з російського полону іноземців, а не більшої кількості українців. «Вони ж воюють за нас», – каже він.
  • Наша стратегія полягає в тому, щоб залучити до обміну полонених країни, які ще мають якісь політичні, дипломатичні чи економічні відносини з тією стороною, розповів Рустем Умєров. Наприклад, щодо обміну військовополонених-українців вели переговори через Туреччину. Стосовно військовополонених-іноземців – через Саудівську Аравію. З питань продовольчої безпеки ведемо переговори з ООН, Туреччиною та ОАЕ, розказав Рустем Умєров.

Контекст

22 вересня стало відомо, що в межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві повернули проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів. Іноземці, які воювали за Україну, прилетіли до Саудівської Аравії.

П’ятеро звільнених командирів «Азова» перебуватимуть у Туреччині до кінця війни. Такої домовленості було досягнуто з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні