Категорія
Новини
Дата

Щонайменше один з ударів по російських аеродромах координували українські спецпризначенці – NYT

У понеділок, 5 грудня, Україна завдала ударів по двох військових базах у Росії, використовуючи безпілотники, пише The New York Times із посиланням на Міністерство оборони Росії та високопоставленого українського чиновника.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Безпілотники було запущено з території України, і щонайменше один з ударів було завдано за допомогою спецпідрозділів поблизу баз, які допомагали наводити безпілотники на ціль, заявив український чиновник.
  • Удари вперше продемонстрували здатність України атакувати на такій великій відстані. Незабаром після атак на бази Росія обрушила на українські міста хвилю ракет.
  • Кремль заявив, що Україна запустила реактивні безпілотники радянської доби, які були націлені на бази в Рязані та Енгельсі. У Росії повідомили, що начебто перехопили безпілотники і що «падіння та вибух уламків злегка пошкодили» два літаки, внаслідок чого троє військовослужбовців загинули та ще четверо було поранено.
  • Аеродром Енгельс на півдні Росії є базою для деяких російських далеких бомбардувальників, здатних нести ядерну зброю, зокрема «Туполєв-160» та «Туполєв-95». Українські офіційні особи кажуть, що це також плацдарм для безперервних російських ракетних ударів по інфраструктурі. 
  • За даними Міноборони Росії, інший вибух стався на військовій базі Дягілєво в центрі Рязані. Авіабаза Енгельс та Рязанська військова база знаходяться за межами досяжності будь-якої відомої ракети в українському арсеналі.
  • Усього за кілька годин після вибухів українські офіційні особи заявили, що з авіабази Енгельс вилетіло понад десяток російських бомбардувальників.

 Контекст

 5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по Україні. Загалом випущено більше 70 ракет, з яких збито понад 60, повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Були влучання в енергообʼєкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. У деяких регіонах країни вимушено застосовано екстрені відключення для збалансування системи й уникнення аварій, додав він.

Черговий ракетний удар РФ по енергоінфраструктурі України не призвів до масових відключень світла. Найсуттєвіші влучання прийшлись по підстанції в Одеській області, повідомив Forbes на умовах анонімності топменеджер великої української енергокомпанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні