Категорія
Новини
Дата

Шевченко спростував суперечки НБУ та Мінфіну щодо ставок ОВДП

Національний банк вітає поступове підвищення ставок ОВДП, яке спостерігається впродовж останніх кількох тижнів. Суттєвіших змін очікують із відкриттям вторинного ринку ОВДП, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко. Він спростував суперечки з Мінфіном щодо ставок ОВДП.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Наші колеги з Мінфіну достатньо фахові для того, щоб самостійно вибудовувати криву дохідності. Ми не маємо намірів щось диктувати», – сказав Шевченко. 
  • За його словами, важливо, щоб сальдо внутрішніх боргових запозичень було зі знаком «+», а не від’ємне, як зараз. «Мінус, знову ж таки, доводиться покривати НБУ. Щоб це стало можливим, ставки мають бути привабливими для інвесторів з урахуванням інфляційних очікувань та ризиків», – наголосив голова НБУ. 
  • Шевченко вважає, що Мінфін до кінця року може запозичити на внутрішньому ринку 80 млрд грн. 
  • Голова НБУ прокоментував один із контраргументів Мінфіну щодо підвищення ставок. Йдеться про депсертифікати НБУ під 23%, на якому регулятор заробляє по 100 млн грн на день. «Я не бачу нелогічності. Депсертифікати – це розміщення ліквідності на один день. ОВДП має набагато довші терміни. Фактично ці інструменти не конкурують між собою, і перекладання банками ліквідності в ОВДП лише тимчасово зменшить обсяг їхніх вкладень у депозитні сертифікати», – сказав Шевченко.  
  • Він додав, що в НБУ немає суперечок із Мінфіном. «Це не бокс, де можна розвести партнерів по кутах. Це дискусія, де одна сторона може переконати іншу. Не більше і не менше», – наголосив голова НБУ. 

Контекст

2 червня Нацбанк підняв облікову ставку з 10% відразу до 25%. Ставка для кредитів рефінансування тепер дорівнює 27%, а для депозитних сертифікатів НБУ – 23%. Таким чином, банкам стало значно вигідніше отримувати прибуток з депсертифікатів, ніж купуючи ОВДП.

На початку серпня Рада НБУ рекомендувала уряду активізувати внутрішні ринкові залучення, в тому числі за допомогою підвищення ставок за гривневими ОВДП до рівнів, на яких попит на них з боку різних груп економічних агентів суттєво збільшиться.

Також Рада НБУ запропонувала уряду запровадити індексовані ОВДП, придбання та погашення яких здійснюватиметься за гривні, водночас номінальна вартість яких та купон будуть привʼязані до обмінного курсу гривні до долара та євро.

Загалом упродовж дії воєнного стану Мінфін підвищив ставки за гривневими ОВДП, що розміщуються на 12 та 14 місяців (до 14,0% та 16,0% річних відповідно), а також ставки за доларовими ОВДП, що розміщуються на три, шість та 12 місяців (до 3,5%, 4,0% та 4,5% річних).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні