Категорія
Новини
Дата

Швейцарські банки запідозрили у змові щодо обмеження заробітної плати співробітникам

1 хв читання

Десятки швейцарських банків зіткнулися з попереднім розслідуванням з боку національного органу нагляду за конкуренцією за підозрою у змові. Йдеться про обмеження оплати праці молодших співробітників в одному з найбільших фінансових центрів Європи, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • «Це стосується ринку молодих талантів, – сказав директор Швейцарської комісії з конкуренції Патрік Дюкрей. – У нас є ознаки того, що роботодавці говорять про заробітну плату – не про встановлення мінімальної, а про максимальну заробітну плату».
  • Дюкрей відмовився назвати якийсь із банків, щодо яких ведеться попереднє розслідування, але сказав, що серед них є як «великі, так і приватні банки» у Швейцарії. Усі 34 банки, щодо яких ведеться розслідування, базуються у шести німецькомовних регіонах країни, йдеться у заяві комісії, зробленій раніше цього тижня.
  • Європейські кредитори від Іспанії до Німеччини зіштовхнулися з проблемою витрат на персонал, оскільки вища інфляція потребує збільшення пакетів зарплати. Освітня система Швейцарії щорічно спрямовує до банківської системи тисячі як випускників університетів, так і стажистів.
  • Наразі секретаріат комісії вивчає, чи є «ознаки того, що обмін інформацією про заробітну плату певних категорій співробітників є незаконними угодами за змістом антимонопольного законодавства». 
  • Асоціація швейцарських банкірів, яка репрезентує близько 260 фінансових установ, відмовилася коментувати розслідування.

Контекст

Після пандемії молодші банкіри з Уолл-стріт змогли подати заявку на отримання стартової зарплати понад $100 000 на тлі загального дефіциту талантів. Компанії Credit Suisse Group AG та UBS Group AG із Цюріха були серед тих, хто підвищив заробітну плату у спробі залучити нових співробітників.

Нещодавно стало відомо, що 11 найбільших світових банків та брокерських контор разом заплатять штраф у розмірі $1,8 млрд після розслідування регулювальних органів щодо використання їхніми співробітниками додатків для обміну повідомленнями, які порушували правила ведення обліку.

У розслідуванні йдеться про брокерські підрозділи Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group та Nomura. Брокерські фірми Jefferies та Cantor Fitzgerald & Co також врегулювали претензії з Комісією з цінних паперів та бірж (SEC) та Комісією з торгівлі товарними фʼючерсами (CFTC).

Штрафи у розмірі $200 млн, які банки мають заплатити відповідно до угод з регулятором, зазвичай застосовувалися лише у випадках шахрайства чи розслідувань, у яких передбачалося заподіяння шкоди інвесторам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні