Категорія
Новини
Дата

Швейцарія не дозволила Іспанії передати Україні зенітні установки

Уряд Швейцарії відхилив запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, повідомила установа, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, у січні Мадрид звернувся з проханням дозволити відправку в Україну двох 35-мм зенітних установок, зроблених у Швейцарії.
  • Раніше Швейцарія вже наклала вето на запити Данії та Німеччини, які хотіли відправити бронетехніку та боєприпаси швейцарського виробництва для допомоги Україні у її війні проти Росії.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить з 1815 року та закріплений договором 1907 року, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Покупці швейцарської зброї, згідно із законом, не можуть реекспортувати її, і це обмеження, за словами деяких представників великої збройної промисловості країни, тепер завдає шкоди торгівлі.

Заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити такі постачання до Києва тим часом ставали дедалі голоснішими в міру посилення наступу Росії, і два парламентські комітети з безпеки рекомендували відповідним чином помʼякшити правила.

Цього тижня агентство Reuters писало, що Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї. Опитування у Швейцарії, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні