Категорія
Новини
Дата

Швейцарія визнала неконституційною конфіскацію російських активів

Уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів та надання їх для відновлення України суперечитиме конституції, пише Bloomberg. Проти цього кроку також виступають банки країни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Робоча група під керівництвом Федерального управління юстиції Швейцарії дійшла висновку, що «конфіскація приватних російських активів підірве Федеральну конституцію та правопорядок», йдеться в заяві уряду. 
  • Водночас «підтримка України продовжуватиметься, незалежно від цього висновку», сказано у повідомленні.
  • Швейцарія заморозила близько 7,5 млрд франків ($8,1 млрд) активів росіян, які перебувають під санкціями – це лише мала частина від 150 млрд франків усіх російських активів, які, за оцінками, перебувають у країні. Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив минулого місяця, що будь-які зміни в законі, які дозволяють конфіскацію цих активів, вимагатимуть проведення референдуму.
  • За даними Reuters, після міжнародних дискусій і парламентських запитів Берн вивчав, що може зробити з активами, чи можна використовувати гроші для фінансування репарацій Україні.
  • Орган, створений для обговорення цього питання, заявив, що експропріація приватних активів законного походження без компенсації є неприпустимою за швейцарським законодавством.
  • Банки Швейцарії також були проти конфіскації. «Сьогодні немає законних підстав для конфіскації», – заявила минулого місяця Швейцарська асоціація банкірів.

Контекст

Швейцарія запровадила додаткові санкції проти Росії через конфлікт в Україні, зокрема, обмеження цін на нафту в Євросоюзі. Берн прийняв останній пакет ЄС наприкінці січня, наклавши санкції ще на 200 осіб та оголосивши про нові обмеження, такі як заборона на експорт для аерокосмічної промисловості, а також двигуни для літаків та дронів.

Нещодавно агентство Reuters писало, що Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї. Опитування у Швейцарії, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну. Втім згодом уряд Швейцарії відхилив запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, повідомила установа, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині.

Після початку великої війни США, ЄС і країни «Великої сімки» заявили про блокування половини російських золото-валютних резервів або близько $300 млрд. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Єврокомісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно. 

Посли Європейського Союзу схвалили створення робочої групи з використання заморожених російських активів для відновлення України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні