Категорія
Новини
Дата

Швейцарія визнала неконституційною конфіскацію російських активів

2 хв читання

Уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів та надання їх для відновлення України суперечитиме конституції, пише Bloomberg. Проти цього кроку також виступають банки країни.

Ключові факти

  • Робоча група під керівництвом Федерального управління юстиції Швейцарії дійшла висновку, що «конфіскація приватних російських активів підірве Федеральну конституцію та правопорядок», йдеться в заяві уряду. 
  • Водночас «підтримка України продовжуватиметься, незалежно від цього висновку», сказано у повідомленні.
  • Швейцарія заморозила близько 7,5 млрд франків ($8,1 млрд) активів росіян, які перебувають під санкціями – це лише мала частина від 150 млрд франків усіх російських активів, які, за оцінками, перебувають у країні. Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив минулого місяця, що будь-які зміни в законі, які дозволяють конфіскацію цих активів, вимагатимуть проведення референдуму.
  • За даними Reuters, після міжнародних дискусій і парламентських запитів Берн вивчав, що може зробити з активами, чи можна використовувати гроші для фінансування репарацій Україні.
  • Орган, створений для обговорення цього питання, заявив, що експропріація приватних активів законного походження без компенсації є неприпустимою за швейцарським законодавством.
  • Банки Швейцарії також були проти конфіскації. «Сьогодні немає законних підстав для конфіскації», – заявила минулого місяця Швейцарська асоціація банкірів.

Контекст

Швейцарія запровадила додаткові санкції проти Росії через конфлікт в Україні, зокрема, обмеження цін на нафту в Євросоюзі. Берн прийняв останній пакет ЄС наприкінці січня, наклавши санкції ще на 200 осіб та оголосивши про нові обмеження, такі як заборона на експорт для аерокосмічної промисловості, а також двигуни для літаків та дронів.

Нещодавно агентство Reuters писало, що Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї. Опитування у Швейцарії, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну. Втім згодом уряд Швейцарії відхилив запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, повідомила установа, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині.

Після початку великої війни США, ЄС і країни «Великої сімки» заявили про блокування половини російських золото-валютних резервів або близько $300 млрд. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Єврокомісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно. 

Посли Європейського Союзу схвалили створення робочої групи з використання заморожених російських активів для відновлення України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні