Категорія
Новини
Дата

Швейцарія може відмовитись від нейтрального статусу на тлі дебатів про надання зброї Україні – Reuters

Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї, пише Reuters

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Покупці швейцарської зброї згідно з законом не можуть реекспортувати її, і це обмеження, за словами деяких представників великої збройової промисловості країни, тепер завдає шкоди торгівлі.
  • Заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити такі постачання до Києва тим часом ставали дедалі голоснішими в міру посилення наступу Росії, і два парламентські комітети з безпеки рекомендували відповідним чином помʼякшити правила.
  • Законодавці розходяться у думках із цього питання.
  • «Ми хочемо бути нейтральними, але ми – частина західного світу», – сказав Тьєррі Буркарт, лідер правоцентристської партії ВДП, який представив уряду пропозицію дозволити реекспорт зброї в країни зі схожими демократичними цінностями. 
  • За його словами, у Швейцарії не повинно бути права вето, щоб заважати іншим допомагати Україні. «Інші країни хочуть підтримати Україну та зробити щось для безпеки та стабільності Європи… Вони не можуть зрозуміти, чому Швейцарія має сказати «ні», – повідомив Буркарт агентству.
  • З цим погоджується дедалі більше швейцарських виборців. Опитування, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить від 1815 року та закріплений договором 1907 року, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їхнього обслуговування. За даними Spiegel, європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин.

Уряд Німеччини повідомив про постачання Україні танків Leopard 2. Також країна видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, котрі хочуть у найкоротші терміни поставити німецькі танки зі своїх складів в Україну. Наразі мета німецького уряду – швидко зібрати два танкові батальйони з Leopard 2 для України. Як перший крок Німеччина надасть роту з 14 танків Leopard 2 A6 із запасів Бундесверу. 

Велика Британія та Німеччина планують передати Україні танки (Challenger і Leopard відповідно) вже у березні. Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні