Категорія
Новини
Дата

Швейцарський національний банк отримав збиток у $143 млрд, він найбільший за його 115-річну історію

Швейцарський національний банк оголосив про рекордні збитки у розмірі 132 млрд швейцарських франків ($143 млрд) у 2022 році, це найбільший за його історію збиток через падіння фондових ринків та ринків із фіксованою прибутковістю, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оголошена цифра ознаменувала відкат від прибутку в 26 млрд франків у 2021 році і була набагато більшою, ніж попередній рекордний збиток у 23 млрд франків, зафіксований у 2015 році. Це еквівалентно трохи більше ніж річний ВВП Марокко.
  • Нині банк втратив 131 млрд франків за своїми позиціями в іноземній валюті – понад 800 млрд франків у вигляді акцій та облігацій, які він купив у ході тривалої кампанії з ослаблення швейцарського франка.
  • Світові фондові ринки ослабли, а ціни на облігації впали минулого року, оскільки центральні банки по всьому світу, включаючи ШНБ, підвищили відсоткові ставки для боротьби з інфляцією.
  • Сильний швейцарський франк – у липні він виріс вище за паритет щодо євро – призвів до втрат, повʼязаних з обмінним курсом.
  • Єдиним позитивним моментом були золоті запаси, які становили 1040 т на кінець 2021 року та зросли на 400 млн франків упродовж 2022 року.
  • Збиток 2022 року означає, що центральний банк не буде здійснювати свої звичайні виплати центральному та регіональному уряду Швейцарії, йдеться у повідомленні, минулого року ШНБ виплатив 6 млрд франків.

Контекст

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

За даними британського Центру економічних та бізнес-досліджень (CEBR), світ зіткнеться з рецесією у 2023 році, вища вартість запозичень, спрямованих на боротьбу з інфляцією, призведе до скорочення економіки низки країн.

У звіті сказано, що «битву з інфляцією ще не виграно. Ми очікуємо, що в 2023 році центральні банки дотримуватимуться своєї позиції, незважаючи на економічні витрати. Ціна зниження інфляції до комфортнішого рівня – найгірші перспективи зростання на кілька років уперед».

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року стикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Світова економіка має уникнути рецесії наступного року, але найгірша енергетична криза з 1970-х років викличе різке уповільнення зростання, причому найсильніше постраждає Європа, свідчить звіт Організації економічної співпраці та розвитку (OECD).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні