Категорія
Новини
Дата

Cвітова економіка рухається до рецесії. Китай обжене США за обсягом ВВП не раніше 2036 року – CEBR

Світ зіткнеться з рецесією у 2023 році, вища вартість запозичень, спрямованих на боротьбу з інфляцією, призведе до скорочення економіки низки країн, пише Bloomberg із посиланням на дані британського Центру економічних та бізнес-досліджень (CEBR).

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Світова економіка вперше перевищила $100 трлн у 2022 році, але в 2023-му зростання зупиниться, оскільки політики продовжують боротьбу з підвищенням цін, йдеться в щорічній таблиці Світової економічної ліги. «Цілком ймовірно, що світова економіка зіткнеться з рецесією наступного року в результаті підвищення відсоткових ставок у відповідь на більш високу інфляцію», – сказав директор та голова відділу прогнозування в CEBR Кей Деніел Нойфельд.
  • У звіті сказано, що «битву з інфляцією ще не виграно. Ми очікуємо, що в 2023 році центральні банки дотримуватимуться своєї позиції, незважаючи на економічні витрати. Ціна зниження інфляції до комфортнішого рівня – найгірші перспективи зростання на кілька років уперед».
  • Висновки песимістичніші, ніж останній прогноз Міжнародного валютного фонду. Ця установа попередила в жовтні, що більше третини світової економіки скоротиться, і існує 25-відсоткова ймовірність того, що світовий ВВП зросте менш ніж на 2% у 2023 році, що визначається як глобальна рецесія.
  • Тим не менш, до 2037 року світовий валовий внутрішній продукт подвоїться, оскільки країни, що розвиваються, наздоженуть багатші. Зміна балансу сил призведе до того, що до 2037 року на регіон Східної Азії та Тихого океану припадатиме понад третина світового виробництва, а частка Європи скоротиться до менш ніж однієї пʼятої.
  • Нині Китай не збирається наздоганяти США як найбільшу економіку світу як мінімум до 2036 року. Це відображає політику Китаю щодо боротьби з COVID і повільну зростаючу торгову напругу із Заходом, яка сповільнила його експансію. «Наслідки економічної війни між Китаєм та Заходом будуть у кілька разів серйознішими, ніж те, що ми бачили після нападу Росії на Україну. Майже напевно буде досить різка світова рецесія та відновлення інфляції», – сказав CEBR.

Контекст

Рівень ділової довіри в Китаї досяг найнижчого рівня з січня 2013 року, свідчать дані опитування World Economics. Така ситуація відображає вплив зростаючої кількості випадків захворювань на COVID-19 на економічну активність, натякаючи на можливу рецесію у 2023 році.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари в жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року стикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Світова економіка має уникнути рецесії наступного року, але найгірша енергетична криза з 1970-х років викличе різке уповільнення зростання, причому найсильніше постраждає Європа, свідчить звіт Організації економічної співпраці та розвитку (OECD).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні