Категорія
Новини
Дата

Швейцарський уряд погодився продати Німеччині танки Leopard 2. Рішення допоможе Україні отримати більше техніки

Уряд Швейцарії у середу, 24 травня, підтримав виведення з експлуатації 25 удосконалених бойових танків Leopard 2 з метою продажу їх назад до Німеччини, що може дозволити західним країнам направити більше військової допомоги Україні, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У лютому Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати частину танків назад виробнику озброєнь Rheinmetall, що дозволило б компанії заповнити прогалини в озброєннях країн-членів Європейського Союзу та НАТО.
  • Німеччина, Польща, Португалія, Фінляндія та Швеція входять до країн, що відправляють танки Leopard, щоб допомогти Україні захиститися від нападу Росії, створивши прогалини у власних арсеналах.
  • Це питання є чутливим для швейцарської влади. Відповідно до своїх законів про нейтралітет та окреме ембарго на постачання зброї Швейцарії заборонено відправляти зброю безпосередньо в Україну.
  • Наразі швейцарські військові мають на озброєнні 134 танки Leopard 2 та ще 96 перебувають на зберіганні.
  • У заяві уряду йдеться про те, що власні військові потреби Швейцарії залишаться покритими. Зазначено, що тепер швейцарський парламент має ухвалити рішення з цього питання.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить з 1815 року та закріплений договором 1907 року, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Зокрема, Берн раніше блокував запити з Німеччини, Іспанії та Данії на дозвіл на реекспорт в Україну боєприпасів швейцарського виробництва, які вони закупили.

Проте, це питання викликає дедалі більші розбіжності у Швейцарії, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політикумі тиснуть на уряд щодо скасування заборони на експорт швейцарської зброї до зон бойових дій.

У лютому Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати 96 списаних бойових танків Leopard 2 для заміни витрачених запасів у союзників по НАТО, пише Bloomberg. Угода може дозволити Берліну збільшити свою військову допомогу Україні.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус та міністр економіки Роберт Хабек зробили запит у листі від 23 лютого міністру оборони Швейцарії Віоле Амхерд, повідомила швейцарська газета Blick. Вони запевнили швейцарський уряд, що танки не віддадуть Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні