Категорія
Новини
Дата

США планують надати Україні обіцяну систему Vampire для знищення дронів за кілька місяців – WSJ

Пентагон ще не затвердив контракт на постачання Києву системи протидії безпілотникам, яку він обіцяв улітку, попри нещодавній сплеск російських атак на інфраструктуру України з використанням дронів іранського виробництва, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наприкінці серпня Пентагон заявив, що США включили систему озброєнь Vampire до пакета військової допомоги Україні на суму майже $3 млрд. Переносний ракетний комплекс із лазерним наведенням призначений для швидкої установки в кузові вантажівки та може знищувати безпілотники й інші цілі, що перебувають за межами досяжності стандартної зброї.
  • Заступник міністра оборони Колін Каль тоді заявив, що Vampire буде «наданий українцям протягом подальших девʼяти місяців, а постачання додаткових систем та снарядів можуть забрати рік чи два».
  • За словами Міністерства оборони та компанії, яка виробляє цю технологію, минуло майже два місяці після цього оголошення. 
  • Високопосадовець додав, що Україна шукає системи протидії дронам і веде переговори з багатьма американськими компаніями про те, як боротися з іранським безпілотником Shahed-136. 
  • «Вони мають діяти швидко з цими дозволами», – сказав Бретт Великович, експерт із безпілотних технологій та колишній солдат спецсил США, який багато працював в Україні цього року. «Shahed – найкраща зброя, яку зараз мають росіяни. Це проблема номер один».
  • Представник Пентагону сказав про обіцяний Україні Vampire: «Ми очікуємо, що скоро контракти щодо них будуть укладені», – та відмовився від подробиць.
  • Представниця виробника системи Vampire заявила, що компанія планує відправити систему в Україну протягом девʼяти місяців після отримання контракту з Пентагоном. «Ми вивчаємо методи прискорення доставки», – сказала вона.
  • У четвер координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі, заявив, що іранський персонал працював у Криму – навчав російських пілотів використовувати дрони, – що стало першим офіційним підтвердженням США прямої участі Тегерана у війні в Україні. 

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використовувалися Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна цього тижня запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Водночас Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні