Категорія
Новини
Дата

США планують поставити Україні систему Vampire для знищення дронів у середині 2023 року

США розраховують надати Україні системи Vampire, які можуть бути використані проти безпілотників, у середині наступного року, пише Defense News із посиланням на представника Пентагону Пата Райдера.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Протиповітряна оборона, як і раніше, залишається пріоритетом, і ми збираємося продовжувати приділяти цьому увагу і працювати так швидко, як тільки зможемо, – сказав прессекретар ВПС Пентагону. – Що стосується Vampire, ми очікуємо на укладення контракту протягом наступних кількох місяців і гадаємо, що постачання відбудеться в середині 2023 року».
  • Видання нагадує, що Пентагон 24 серпня оголосив про плани поставити Україні ці системи, але ще не затвердив контракт.
  • Vampire є установкою для запуску ракет із лазерним наведенням, причому установку можна легко закріпити на кузові цивільного вантажного автомобіля. Ракети можна використовувати проти наземних та повітряних цілей, зокрема БПЛА.
  • За словами представника компанії-виробника, вона розраховує поставити Vampire протягом девʼяти місяців після укладення контракту.

Контекст

Наприкінці серпня Пентагон заявив, що США включили систему озброєнь Vampire до пакета військової допомоги Україні на суму майже $3 млрд. Переносний ракетний комплекс із лазерним наведенням призначений для швидкої установки в кузові вантажівки та може знищувати безпілотники й інші цілі, що перебувають за межами досяжності стандартної зброї.

Наприкінці жовтня стало відомо, що Пентагон ще не затвердив контракт на постачання Києву системи протидії безпілотникам, яку він обіцяв улітку, попри нещодавній сплеск російських атак на інфраструктуру України з використанням дронів іранського виробництва.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

На початок листопада планується відправлення з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, повідомляє Головне управління розвідки. Своєю чергою CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні