Категорія
Новини
Дата

В ОП планують покласти функції контролю за бізнесом на один орган. Концепцію розроблять за місяць-два

В Офісі президента планують за кілька місяців розробити концепцію контролю за бізнесом, яка передбачатиме концентрацію функцій в одному державному органі, повідомив заступник глави ОП Ростислав Шурма, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Найближчими тижнями, можливо, за місяць-два, ми напрацюємо концепцію, згідно з якою весь функціонал взаємодії з бізнесом спробуємо сконцентрувати в одному правоохоронному органі, щоб не ходили по три-п’ять органів до однієї компанії», — сказав він.
  • Він додав, що розглядається можливість зосередження контролюючих функцій у Бюро економічної безпеки (БЕБ).
  • «Який це буде орган, ствердного рішення немає, але базовий варіант — БЕБ», — сказав заступник глави ОП.
  • За його словами, Україна системно підходитиме до вирішення проблем бізнесу, повʼязаних із правоохоронними та контролюючими органами.
  • Крім того, Шурма заявив про необхідність системної роботи з недосконалостями законодавства, щоб убезпечити бізнес від порушень, а контролюючі органи мали б менше приводів фіксувати їх.

Контекст

29 червня президент Володимир Зеленський провів зустріч із представниками вітчизняного та іноземного бізнесу, що працює в Україні. Попередня його розмова з підприємцями, включно з найбагатшими українцями, відбулася за кілька годин до повномасштабного вторгнення, ввечері 23 лютого 2022 року. 

Під час вчорашньої зустрічі сторони домовилися зменшити проблеми бізнесу від правоохоронних органів, торкнулися питання податкових перевірок, посилення ефективності органів, що мають стимулювати розвиток економіки й забезпечувати супровід інвестицій, повідомляє Офіс президента.

На зустріч до Зеленського завітало понад три десятки підприємців з різних галузей економіки. Примітна деталь – серед них дійсно не було найбагатших українців.  Підприємці скаржилися практично на всіх силовиків – від СБУ до БЕБ. «Президент уже знав про проблему і хотів переконатися з перших вуст у відвертій розмові і, можливо, знайти шляхи розвʼязання», – розповідає співзасновник «Нової пошти» Вячеслав Климов.

Рішення, запропоноване президентом, – надати повноваження з перевірок бізнесу єдиному органу. Йдеться про БЕБ або Держбюро розслідувань, уточнили на правах анонімності два співрозмовники серед учасників розмови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні