Війна руйнує економіку РФ сильніше за пандемію. У роздрібній торгівлі зафіксовано найбільше падіння з 2015 року – Bloomberg /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Війна руйнує економіку РФ сильніше за пандемію. У роздрібній торгівлі зафіксовано найбільше падіння з 2015 року – Bloomberg

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

У Росії роздрібні продажі продовжують скорочуватися, і падіння вже триваліше, ніж зниження під час глобальної пандемії, попри прогнози президента Володимира Путіна про очікування зростання в усіх напрямках цього року, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Спад свідчить про «постійне падіння» рівня життя, що подібно до зубожіння та рекордного скорочення роздрібних продажів у роки після анексії Криму в 2014 році. Споживчий сектор становить близько половини економіки.
  • Хоча панічні купівлі підтримали споживання протягом кількох тижнів після вторгнення рік тому, з того часу воно стабілізувалося глибоко нижче за нуль і залишалося там до початку цього року, згідно з прогнозами, складеними Bloomberg, при цьому витрати домогосподарств, за прогнозами, будуть знижуватися щоквартально у 2023 році.
  • Дані, які мають бути представлені 1 березня, покажуть, що роздрібні продажі у січні скоротилися приблизно на 10,7% порівняно з минорічними продажами, падаючи 10-й місяць поспіль, що довше, ніж їхнє падіння у розпал пандемії у 2020-му. 
Війна руйнує економіку РФ сильніше за пандемію. У роздрібній торгівлі зафіксовано найбільше падіння з 2015 року – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Війна руйнує економіку РФ сильніше за пандемію. У роздрібній торгівлі зафіксовано найбільше падіння з 2015 року – Bloomberg /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Економіст Ольга Біленька вважає, що роздрібна торгівля минулого року продемонструвала різкий спад з 2015-го, скоротившись на 6,7% у реальному вираженні.
  • «Рівень життя російських споживачів досяг піку у 2014 році і так і не відновився. Торік санкції скоротили оборот роздрібної торгівлі на 10,5%, відкинувши його назад більш ніж на десятиліття», – заявив економіст Олександр Ісаков.
  • Незважаючи на те що уряд вклав величезні стимули в економіку, а безробіття перебуває на рекордно низькому рівні, домогосподарства стають дедалі ощадливішими.
  • Зміни в споживчих перевагах також дають уявлення про труднощі, з якими стикаються росіяни. Опитування, проведене державним соціологічним центром наприкінці 2022 року, показало, що більше третини росіян почали заощаджувати на їжі.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку протягом кількох місяців. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки.

Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі. Російська економіка страждає від браку робочої сили через мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3%-го спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Проте одразу після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Водночас наслідки найскоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, йдеться у дослідженні Atlantic Council.

Надходження від нафти та газу у січні впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го.

Економіка РФ може втратити $190 млрд валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні