Економіка Росії може втратити $190 млрд до 2026 року через вторгнення в Україну – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Економіка Росії може втратити $190 млрд до 2026 року через вторгнення в Україну – Bloomberg

Shutterstock

Економіка, яку президент РФ Володимир Путін колись хотів зробити однією з пʼяти найбільших у світі, може втратити $190 млрд валового внутрішнього продукту до 2026 року порівняно з довоєнною траєкторією, що приблизно еквівалентно всьому річному ВВП таких країн, як Угорщина чи Кувейт, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Росія уникла економічного краху одразу після початку війни, але криза буде поглиблюватися в найближчі роки. За оцінками Bloomberg Economics, хоча російська економіка і уникне краху, вона залишиться в напрузі і до 2026 року зменшиться на 8% порівняно з тим, що було б, якби Путін не наказав напасти на Україну в лютому 2022 року.
  • Навіть попри те, що до кінця 2022 року Росія зафіксувала третій квартал поспіль скорочення, її спад за весь рік був лише частиною майже 10% обвалу, який прогнозувався через місяць після вторгнення. Центробанк оцінив торішнє падіння на рівні 2,5% і прогнозує поновлення зростання вже цього року.
  • «Ефект санкцій пролонгований, – сказав Олег Вʼюгін, колишній високопосадовець Центрального банку та Міністерства фінансів РФ. – І процес санкцій не завершено. Вводяться все нові та нові».
  • Санкції не поширювалися на основні товари російського експорту, життєво важливі для світових ринків, такі як нафта, газ та сільськогосподарська продукція, хоча останні кілька місяців були додані деякі обмеження на енергоносії. Цього року робота для РФ лише ускладниться, оскільки уряд Путіна прагне запобігти падінню доходів від продажу нафти та нарощує витрати на соціальні програми в той час, коли мобілізація сотень тисяч чоловіків спустошує ринок праці.
  • Потреба США та їхніх союзників у збереженні доступу до енергії змусила їх знайти компроміс, врівноважуючи каральні заходи своїми власними інтересами. Росія справді видобувала більше нафти, а високі ціни на сировину означали, що вона заробляла достатньо, щоб підтримувати свій дохід, використовуючи попит з боку таких країн, як Китай та Індія.
  • Країни, на частку яких припадає понад 30% світового ВВП, підтримували торговельні звʼязки та утримувалися від засудження вторгнення, що дозволило Росії відновити ланцюжки постачань і боротися з економічною ізоляцією.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку протягом кількох місяців. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки.

Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі. Російська економіка страждає від браку робочої сили через мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Проте одразу після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Водночас наслідки найскоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, йдеться у дослідженні Atlantic Council.

Надходження від нафти та газу у січні впали на 46% порівняно з минулим роком, тоді як витрати зросли на 59% через війну в Україні. Сукупність цих факторів призвела до дефіциту державного бюджету Росії у розмірі 1,76 трлн руб. ($25 млрд), повідомило Міністерство фінансів РФ. Це найбільший дефіцит бюджету за перший місяць року як мінімум з 1998-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні