Росія ризикує провалитися як держава або розпастися до 2033 року – дослідження Atlantic Council /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія ризикує провалитися як держава або розпастися до 2033 року – дослідження Atlantic Council

Getty Images

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, пише Financial Times із посиланням на нове дослідження Atlantic Council. Також переважна більшість опитаних очікує, що Китай спробує захопити Тайвань силою.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зазначається, що 46% із 167 експертів, які відповіли на питання аналітичного центру, заявили, що крах чи розпад Росії може статися у найближчі 10 років. В окремому питанні 40% вказали на Росію як на країну, в якій очікують розколу протягом вказаного часу з причин, включаючи «революцію, громадянську війну чи політичний розпад».
  • «Україна ясно вказує на можливість внутрішніх проблем для Росії та можливість того, що сама війна може мати бумерангові наслідки не лише для її керівництва, а й для країни загалом», – сказав Петер Енгельке, заступник директора з прогнозування Atlantic Council.
  • Незважаючи на те, що в Європі відбувається найбільший наземний конфлікт з часів Другої світової війни, більшість опитаних експертів заявили, що не вірять, що Росія і НАТО безпосередньо братимуть участь у воєнному конфлікті в наступному десятилітті.
  • Однак, підтримуючи дедалі похмуріші попередження офіційних осіб США про те, що Китай почне військовий наступ, аби повернути собі Тайвань, 70% респондентів прогнозують, що Пекін зробить це у найближчі 10 років.
  • Інші висновки доповнюють картину глобального хаосу. Майже 90% респондентів вважають, що до 2033 року як мінімум ще одна країна отримає ядерну зброю. Проте, привносячи певний оптимізм, 58% експертів заявили, що, на їхню думку, ядерна зброя не застосовуватиметься протягом наступних 10 років.
  • Експерти із зовнішньої політики також передбачали певний занепад Америки. У той час як 71% опитаних передбачали, що до 2033 року США залишаться домінуючою військовою державою у світі, лише 31% вважає, що США будуть дипломатичною державою №1, а 33% – видатною економічною.

Контекст

Мінфін РФ, який торік прогнозував дефіцит бюджету на рівні 0,9% від ВВП, тепер очікує на дефіцит на рівні 2% і в 2022-му, і в 2023 році. Загалом витрати минулого року, ймовірно, становили близько 30 трлн рублів, заявив міністр фінансів Антон Силуанов наприкінці грудня, або приблизно на 27% більше, ніж планувалося спочатку.

Нині російський уряд має намір збільшити дивіденди для держкомпаній та податки для виробників добрив і вугілля, а також урізати видатки, не повʼязані з обороною, мірою зростання витрат на вторгнення в Україну.

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки.

Нещодавно Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає від браку робочої сили через оголошену Путіним мобілізацію, цілі галузі опинилися в складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Проте наслідки найскоординованіших і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку у минуле, виробництво деградуватиме.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні