Категорія
Новини
Дата

Socar відновила поставки в Україну дизпалива «Роснафти». Раніше це пальне поставляла Proton Energy Медведчука

 Азербайджанська компанія Socar New Enegry здійснила першу поставку дизельного палива виробництва «Роснафти» в Україну, повідомили виданню enkorr учасники ринку.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ресурс обсягом близько 2000 тонн було імпортовано на адресу компанії з групи ОККО, повідомив співрозмовник видання, додавши, що постачання буде розмитнено до кінця сьогоднішнього дня.
  • Раніше enkorr повідомляв, що SOCAR стала експортним оператором нафтопродуктів «Роснафти» в Україну. Курувати продаж і спілкування з українськими контрагентами має швейцарський офіс Socar Trading. Однак не виключено і роль українського офісу компанії в розподілі й продажу обсягів.
  • 16 травня в SOCAR підтвердили, що підписали угоду про право експорту нафтопродуктів «Роснафти» в Україну, Польщу, країни Балтії та інші країни Східної Європи, пише видання «Агентство нафтогазової інформації».
  • За інформацією джерел enkorr, квота нового оператора на травень становить понад 100 000 тонн дизпального і 12 000 тонн скрапленого газу. Однак учасники ринку раніше відзначали, що ймовірним періодом початку постачань може стати тільки початок червня.

Контекст

Proton Energy Group S.A., якій належить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа АЗС Glusco, та її партнер Wexler зупинили з 1 квітня поставки палива виробництва «Роснафти» на український ринок. Серед причин такого рішення в компаніях назвали дії української влади.

Так, 11 березня Служба безпеки України провела масштабні обшуки у зв’язку з викриттям масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

У Державній фіскальній службі уточнили, що нафтопродукти ввозили з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту, у тому числі з Росії, а потім реалізовували через «відому мережу АЗС». Своєю чергою, група Glusco спростувала звʼязок із фігурантами кримінальної справи. А 12 березня вона повідомила про відновлення роботи на 88 із 105 АЗК для реалізації газу та супутніх товарів.

Довідка

Proton Energy Group S.A. з 2016 року була єдиним постачальником продукції «Роснафти» в Україні. За даними enkorr, 2020-го вона поставила в Україну 1,77 млн ​​тонн дизпалива (23,9% ринку) і 411 000 тонн (22,3%) скрапленого газу. Proton Energy Group S.A. через дочірню компанію Glusco Energy S.A. володіє українською роздрібною мережею під брендом Glusco, яку на початку 2019 року було передано в управління холдингу Unimex і Wexler Group.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні