Категорія
Новини
Дата

Спад у єврозоні поглиблюється, підвищуючи ймовірність рецесії. ЄЦБ може вкотре підвищити ставки вже цього тижня – Bloomberg

Активність приватного сектору у зоні євро у жовтні скоротилася четвертий місяць поспіль, що посилило очікування того, що блок рухається до рецесії, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що індекс менеджерів із закупівель, складений S&P Global, впав до найнижчого рівня з квітня 2013 року, якщо не брати до уваги місяців, коли були введені обмеження через COVID-19. «Це було гірше, ніж очікували економісти, оскільки рекордна інфляція завдає шкоди попиту, а деякі фірми стримують виробництво через зниження продажів», – йдеться у повідомленні.
  • Найбільш різкий спад відбувся в обробній промисловості, особливо в таких енергоємних секторах, як хімічна промисловість та виробництво пластмас. Послуги також скорочувалися швидшими темпами, оскільки споживачі борються із кризою вартості життя.
  • Нові замовлення на товари та послуги падають четвертий місяць – темпами, які не бачили з грудня 2012 року.
  • «Економіка єврозони, схоже, скоротиться в четвертому кварталі, враховуючи різкі втрати виробництва та погіршення картини попиту, що спостерігалися в жовтні, а це посилює чутки про те, що рецесія стає все більш неминучою», – сказав економіст S&P Global Кріс Вільямсон.
  • Невизначені перспективи змушують деякі фірми утримуватися від найму, тоді як інші скорочують персонал.
  • Попередні дані для Франції та Німеччини також малюють похмуру картину: активність приватного сектору в Франції зупинилася вперше з березня 2021 року, а в Німеччині скоротилася вже четвертий місяць.
  • Очікується, що Європейський центробанк підвищить відсоткові ставки на 75 базисних пунктів вже цього тижня.

Контекст

Інфляція у єврозоні в липні сягнула рекордних 8,9% у річному вимірі, базовий показник теж різко зріс, пише Reuters із посиланням на дані статистичного управління ЄС. Євростат повідомив, що із загального обсягу 4,02 в.п. припадає на енергію, вартість якої зросла через вторгнення Росії в Україну, та 2,08 в.п. – на алкоголь і тютюн.

Інфляція в єврозоні встановила новий рекорд: у серпні вона зросла на 9,1%.

Споживча інфляція в єврозоні у вересні була трохи нижчою, ніж передбачалося раніше, але вона досі на рекордно високому рівні, вказуючи на очікування подальшого підвищення відсоткових ставок до кінця року.

Статистичне управління Європейського Союзу Eurostat повідомило, що споживчі ціни в 19 країнах, що використовують євро, зросли на 1,2% у місячному вирахуванні, збільшившись на 9,9% у річному обчисленні. Тож попередня оцінка в 10% у річному обчисленні була переглянута у бік зниження.

Зростання цін на енергоносії склало 4,19 відсоткових пунктів від загального показника в річному обчисленні, при цьому харчові продукти додали ще 2,47 пункту, а послуги – 1,8 пункту.

Інфляція у Великій Британії знову сягнула 40-річного максимуму в 10,1%. Стрімке зростання цін на продовольство призвело до того, що у вересні інфляція у Великій Британії знову досягла двозначних цифр, що посилило тиск на уряд та центральний банк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні