Категорія
Новини
Дата

Інфляція у Великій Британії знову сягнула 40-річного максимуму в 10,1%

Стрімке зростання цін на продовольство призвело до того, що у вересні інфляція у Великій Британії знову досягла двозначних цифр, що посилило тиск на уряд та центральний банк, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс споживчих цін зріс на 10,1% минулого місяця з 9,9% місяцем раніше, повідомило Управління національної статистики Великої Британії. Він співпав із 40-річним максимумом, досягнутим у липні, і перевищив очікування економістів.
  • Цифри вказують на набагато вищу інфляцію за цільовий показник Банку Англії в 2%, що посилює тиск на політиків з метою значного підвищення ключової ставки наступного місяця.
  • Небезпека полягає в тому, що на початку наступного року ціни знову зростуть після того, як уряд ослабить підтримку рахунків за електроенергію для домашніх господарств.
  • Стрімке зростання цін спричинило різке скорочення купівельної спроможності споживачів за останні десятиліття, що призвело до падіння рейтингів уряду премʼєр-міністра Ліз Трасс. «Я розумію, що сімʼї по всій країні борються зі зростанням цін і вищими рахунками за електроенергію, – йдеться в заяві канцлера казначейства Джеремі Ханта. – Цей уряд приділятиме пріоритетну увагу допомоги найбільш вразливим верствам населення».
  • Після звіту британський фунт упав за день на 0,3% – до $1,1286. 
  • Ціни на продукти харчування зросли на 14,8% порівняно з минулим роком, що також є найсильнішим зростанням більш ніж за 40 років. Меблі та товари для дому стали ще одним драйвером зростання цін на 10,7% у вересні.
  • Інфляція у Великій Британії може досягти піку близько 10,7% цього року, але підскочить до 12% у квітні, якщо уряду не вдасться приборкати ціни на енергоносії, що стрімко зростають, вважає Bloomberg Economics.

Контекст

За даними Управління національної статистики, рівень безробіття у Великій Британії знизився до 3,6% у травні–липні. Це найнижчий рівень з 1974 року. Економісти, опитані агентством Reuters, очікували, що вона утримається на рівні 3,8%.

У липні інфляція у Великій Британії вперше за 40 років перевищила 10%. Таке зростання інфляції спостерігається і в інших частинах Європи, навіть коли споживчі ціни в США почали сповільнюватися. Серед причин – зростання цін на енергоносії, оскільки Росія припиняє постачання природного газу, а континент зіткнувся з можливістю енергетичної кризи вже цієї зими.

Збільшення на 50 базисних пунктів, здійснене Банком Англії у серпні, було найбільшим з початку 1995 року – за два роки до того, як казначейство передало Банку Англії повноваження визначати грошово-кредитну політику.

Підвищення на 75 базисних пунктів наступного тижня буде найбільшим із 1989 року, коли інфляція швидко зростала після споживчого буму. Про значне підвищення ставок було оголошено під час короткої та безуспішної спроби підтримати фунт стерлінгів під час кризи обмінного курсу 1992 року, але їх було згорнуто протягом дня.

16 вересня фунт стерлінгів впав нижче $1,14 вперше з 1985 року, і на 3,22% за тиждень до цього – найвищий показник більш ніж за десятиліття.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні