Перший британський магазин MultiСook від співвласника українського виробника напівфабрикатів «Галя Балувана» почав роботу у районі Шиплі міста Бредфорд (Західний Йоркшир, Велика Британія). Про це Forbes розповів співзасновник компанії Володимир Матвійчук.
Ключові факти
- Перший англійський MultiСook почав роботу 10 лютого 2024 року. За словами Матвійчука, франшизу придбала британка за порадою українки. «Вона приїхала до нас у Луцьк для того, щоб дізнатися усі деталі», — зазначив співвласник MultiСook.
- Площа приміщення магазину у Шиплі становить 90 кв. м. У магазині продають заморожені вареники, пельмені, сирники, млинці, деруни, зрази, голубці та інші напівфабрикати.
- Для британського ринку паушальний внесок франшизи становить €5000, роялті – €100.
- «У нас уже вісім партнерів в Англії, усі вони — українці, – каже співзасновник мережі «Галя Балувана». Наступною країною відкриття буде Грузія. Надалі плануємо працювати з уже існуючими партнерами».
Контекст
Володимир Матвійчук почав бізнес у 2018 році з відкриття невеликого магазину «Галя Балувана» в Луцьку, вклавши в цей бізнес близько €30 000, розповідав RAU підприємець.
Луцька франшиза «Галя Балувана» за пʼять років виросла з одного магазину до майже 836 точок продажу в Україні, та 140 — під брендом MultiСook — закордоном. Середня площа магазинів з виробництвом — 80-100 кв. м.
У 2022-му Матвійчук припинив продаж франшиз «Галі Балуваної» в Україні. Відтоді фокус лише на експансії. На експорт підприємець пропонує франшизу майстерні та магазину заморожених напівфабрикатів.
Фінансові показники власного бізнесу засновники «Галі» не розкривають. За офіційною звітністю в YouСontrol, виторг «Готуємо по‐домашньому» у 2022 році становив 18,5 млн грн.
![Молочний Starbucks. Засновник магазинів «Молоко від фермера» Тарас Мороз відкрив у США перший заклад і створює там франчайзингову мережу. На що він розраховує /Фото надано Farmer`s Milk](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/3/18/e5e3a671-cb2e925c733e50e3af2eeb2e742dd183.jpg?v=8440_3)
![«Пʼяна вишня», «Чорноморка» та Lviv Croissants. За час великої війни у світі відкрилося понад 50 українських ресторанів та кафе, більшість – у Європі. Які перспективи у цього бізнесу](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/6/2b/0e40d79b-79fa64624cf5a7cb93c3b530506132b6.png?v=5967_3)
![«Смачна» франшиза. Від першого магазину «Галя Балувана» в Луцьку до більш як 800 точок продажу. Історія успіху? Ще невідомо /Фото Максим Тарківський для Forbes Ukraine](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/8/e8/86ce8a43-d42dee1f382e91143289e8126a7b8e88.jpg?v=0033_4)
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.