Категорія
Новини
Дата

Справа про рекордний хабар у $5 млн закрита. Суд визнав ексміністра Миколу Злочевського винним, він сплатить штраф у 68 000 грн і віддасть 500 млн грн на дрони для ЗСУ

У вівторок, 1 серпня, Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором і колишнім міністром екології та природних ресурсів Миколою Злочевським й призначив йому штраф у 68 000 грн, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Прокурором при вирішенні питання про укладення угоди враховано беззаперечне визнання Злочевським своєї винуватості, відсутність матеріальної шкоди внаслідок правопорушення, а також наявність суспільного інтересу у забезпеченні швидшого судового провадження, яке забезпечить покарання особі.
  • Зазначається, що за результатами співпраці з прокурорами САП обвинувачений сплатив 500 млн грн на допомогу ЗСУ для проєкту Армія Дронів. 
  • Також Злочевський надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн грн.
  • Відповідно до угоди суд визнав колишнього міністра винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 369-2 (Зловживання впливом) КК України.
  • За вироком суду йому призначено узгоджене основне покарання у вигляді штрафу розміром чотири тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (68 000 грн).
  • У Центрі протидії корупції уточнюють, що загалом ця справа принесла на потреби ЗСУ майже 1 млрд грн. Окрім вказаних вище 660 млн грн, також були спрямовані на армію: 170 млн грн (сума хабаря за тодішнім курсом), 100 млн грн – на дрони від обвинуваченого Андрія Кічі та 30 млн грн застави за Кічу.

Контекст

У червні 2020 року керівника групи компаній, афілійованої з ексміністром екології Злочевським, спільно з іншими особами затримали на спробі підкупити керівництво НАБУ та САП (це була операція НАБУ). Сума хабаря – $5 млн. 

Гроші призначалися за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології, досудове розслідування в якому здійснювали детективи НАБУ.

Епізод стосується ймовірної причетності Злочевського до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого ВАТ «Реал Банк» (підконтрольного на той час злочинній організації за участю посадових осіб часів Януковича), та легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру низці осіб, зокрема Злочевському.

28 березня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та одним із колишніх керівників Burisma Group, повʼязаної з Злочевським. Колишній менеджер – Андрій Кіча, якого називали «правою рукою» Злочевського. Відповідно до угоди суд визнав його винуватим у пособництві в наданні неправомірної вигоди особі, яка займає особливо відповідальне становище (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України).

За вироком суду йому призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Він визнав свою провину та уклав угоду зі САП. Після цього суд звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні