Категорія
Новини
Дата

Дочки Злочевського купують столичний офіс банку «Аркада» в центрі Києва за $10 млн – ZN.UA

Фонд гарантування вкладів провів аукціон з продажу майнових прав на офіс збанкрутілого банку «Аркада» у центрі Києва. Переможцем торгів стала компанія дочок Миколи Злочевського з пропозицією 351 млн грн, пише ZN.UA. За даними «Прозорро.Продажі», поточний статус аукціону — «очікується підписання договору». У Фонді гарантування вкладів спростували низку тверджень автора статті.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Офіс «Аркади» продали 10 жовтня на «голландському» аукціоні (де ціна знижується від стартової). Стартова ціна була 971 млн грн. Аукціон виграло ТОВ «Системойлінженерінг» з пропозицією 351 млн грн, що відповідає $700 за кв м. У цієї компанії були два конкуренти, що запропонували ще менші суми – ТОВ «Інтер Вей Капітал» (342 млн грн) та ТОВ «Фінансова компанія «Монблан фінанс» (302 млн грн).
  • «Навіть зараз, у війну, квадратний метр у недобудованому «Аркадою» ж панельному ЖК на узбіччі Харківського масиву й досі, за відсутності попиту та власне забудовника, коштує майже $2000. А комерційна нерухомість у центрі зараз, хоча ринку й немає, не обходиться дешевше $3500 за метр», – наголошує видання.
  • «Сістемойлінженерінг» належить кіпрській фірмі «Ділоретіо Холдінгз», яка, у свою чергу, належить іншим кіпрським конторам – «Сермінара Лімітед» і «Гласімо Лімітед» доньок відомого газодобувника Миколи Злочевського. Кінцевою бенефіціаркою першої компанії є Каріна Злочевська, а другої – Анна Злочевська. 
  • На доньок Злочевський раніше переписав і 13 видобувних компаній з «Burisma Group». Зараз він в ОАЕ переховується від розшуку за кримінальними справам НАБУ.
  • Доповнено. Пізніше у Фонді гарантування вкладів опублікували коментар, в якому, зокрема зазначили, що твердження автора статті про повернення будівлі головного офісу «Аркади» у власність банку не відповідає дійсності, оскільки суд за позовом Фонду не скасував неринкову угоду з продажу будівлі, укладену напередодні виведення банку з ринку.
  • Також у Фонді наголосили, що на аукціоні продана не будівля банку «Аркада», як це зазначено у статті, а майнові права на нерухомість. 
  • «Стосовно цих прав Печерський райсуд Києва прийняв рішення на користь фіктивного покупця нерухомості, а не кредиторів банку «Аркада». Звернення Фонду до правоохоронних органів з приводу сумнівної угоди з продажу активу поки що безрезультатні», – пояснили у Фонді.
  • Також зазначено, що після закриття угоди Фонд, завдяки отриманню 351 млн грн від покупця, повністю розрахується з кредиторами банку «Аркада» (окрім колишніх власників банку та пов’язаних з ними осіб — відповідно до законодавства), включно з громадянами та бізнесом, і погасить вимоги кредиторів в повному обсязі.
  • Аукціон 10 жовтня був конкурентним та прозорим, оскільки участь у ньому брали три потенційні покупці, кожен з яких сплатив гарантійний внесок у розмірі 10% від стартової ціни, або по 96 млн грн, йдеться у коментарі.
  • Встановлених законом обмежень укладати угоди з покупцем немає, адже це резидент України, який мав право брати участь в торгах, та запропонував найвищу ціну і переміг, заявили в ФГВФО. 
  • «Згідно з процедурами Фонд не має змоги впливати «у ручному режимі» на допуск потенційних покупців до торгів на майданчику Prozorro.Продажі. Торги відбуваються прозоро, конкурентно, без можливості втручання у систему», – заявили у відомстві.

Контекст

Це була вже 27-ма спроба продати офісний центр площею у 14 000 кв м та земельною ділянкою 50 соток у центрі Києва, поруч з верхнім виходом станції метро «Хрещатик» та неподалік від Кабміну і Офісу президента. Але жодна з них не була вдалою, оскільки за об’єктом тягнувся шлейф судових спорів та було відомо про інтерес Злочевського до об’єкту, зазначає видання.

Банк «Аркада» було визнано неплатоспроможнім улітку 2020 року, а його майно опинилося у Фонді гарантування вкладів, який уповноважений його продати, аби компенсувати завдані збитки. 

Будівля на Ольгинській, головний актив банку, до фонду потрапила не одразу. Напередодні ліквідації з банку її вивели (як заставу за кредитом), переоформивши права власності на Олега Неліна, який, у свою чергу, передав будівлю в іпотеку Тарасові Будейному. Обидва працюють у компаніях, пов’язаних із Злочевським.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні