Категорія
Новини
Дата

Суд визнав винним ексменеджера компанії Злочевського у справі про рекордний хабар керівництву НАБУ і САП

Колегія суддів ВАКС 28 березня затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та одним із колишніх керівників Burisma Group, повʼязаної з колишнім міністром екології часів Януковича Миколою Злочевським. Про це повідомила пресслужба САП. Колишній менеджер - Андрій Кіча, якого називали «правою рукою» Злочевського.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до угоди суд визнав колишнього менеджера компанії Burisma Group винуватим у пособництві в наданні неправомірної вигоди особі, яка займає особливо відповідальне становище (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України).
  • За вироком суду йому призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. Колишній менеджер компанії Burisma — це Андрій Кіча. Він визнав свою вину та уклав угоду зі САП.
  • Після цього суд звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком один рік.
  • За умовами угоди, особа зобов’язана співпрацювати зі стороною обвинувачення, а також протягом пʼяти днів після затвердження угоди про визнання винуватості перерахувати 1 млн грн на спеціальний рахунок фонду United 24 на проєкт «Армія дронів».

Контекст

Керівника групи компаній, афілійованої з ексміністром екології Злочевським, спільно з іншими особами затримали у червні 2020 року на спробі дати хабаря у $5 млн керівництву НАБУ і САП. 

Гроші призначалися за закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології, досудове розслідування в якому здійснювали детективи НАБУ.

Епізод стосується ймовірної причетності Злочевського до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого ВАТ «Реал Банк» (підконтрольного на той час злочинній організації за участю посадових осіб часів Януковича) та легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру низці осіб, зокрема Злочевському.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні