Союзники на зустрічі «Рамштайн» обговорять подолання розриву між обіцяною Україні зброєю та фактично наданою – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Союзники на зустрічі «Рамштайн» обговорять подолання розриву між обіцяною Україні зброєю та фактично наданою – FT

Getty Images

Представники міністерств оборони з більш ніж 50 країн, які підтримують Київ, зустрінуться сьогодні, 15 березня, щоб відповісти на питання, чому в Україну надходить менше зброї, ніж було обіцяно, пише Financial Times. Дискусії на десятій зустрічі контактної групи у форматі «Рамштайн» можуть торкнутися й необхідності того, щоб Європа більше допомагала Києву.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На сьогоднішній зустрічі представники західних оборонних відомств обговорюватимуть питання подолання розриву між обіцяною Україні зброєю та отриманою.
  • Сформована невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну очолювана США контактна група країн «Рамштайн» проводить регулярні зустрічі і є основним координаційним форматом для зобовʼязань щодо постачання зброї на суму понад $60 млрд, зроблених західними державами протягом минулого року.
  • Попередні зустрічі були адаптовані до найнагальніших потреб України на той час і були зосереджені на зборі зобовʼязань щодо систем ППО, танків і останнім часом боєприпасів.
  • Але сьогоднішні віртуальні збори будуть спрямовані на те, щоб поставити питання, чому існує така різниця між тим, що країни обіцяли відправити, і тим, що вони фактично надали, за словами чотирьох джерел.
  • «Цього разу основна увага приділяється доставці, збору коштів, наданні обіцяних товарів Україні якнайшвидше», – сказало джерело.
  • Обговорення також торкнуться пропозиції ЄС на суму €2 млрд для прискорення постачання артилерійських боєприпасів в Україну та для збільшення європейського виробництва, щоб постачання могли бути стійкими.
  • Україна в останні тижні активізувала свої прохання про додаткові артилерійські снаряди.
  • Зазначається, що дискусії можуть торкнутися і необхідності того, щоби Європа більше допомагала Києву. США пообіцяли Україні військову допомогу на суму понад $44 млрд, що становить 70% усієї західної підтримки та в 10 разів перевищує рівень наступної країни: Великої Британії.

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкта пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці і танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або бути в очікуванні замовлень. ЄК також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися в контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні