Amadea /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США просять суд продати яхту російського мільярдера Керімова через надмірні витрати на утримання

Яхта Amadea Фото Getty Images

Уряд США заявив, що витрачає понад $7 млн на рік на утримання яхти Amadea, яка належить російському мільярдеру Сулейману Керімову, який перебуває під санкціями, і закликав суддю дозволити виставити це судно на аукціон, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Спроби продати яхту на аукціоні оскаржує Едуард Худайнатов, який очолював російську державну нафтогазову компанію «Роснефть» з 2010 по 2013 рік. Худайнатов заявляє, що це він є власником Amadea, і заявив, що її не можна конфіскувати, оскільки до нього не застосовані санкції.
  • У судовому документі федеральні прокурори Манхеттена заявили окружному судді США Дейлу Хо, що середній щомісячний рахунок за обслуговування Amadea у розмірі $600 000 є надмірним, це виправдовує проведення аукціону. Вони також заявили, що переговори про те, щоб Худайнатов сплатив за утримання яхти, провалилися.
  • У попередніх судових матеріалах прокурори заявляли, що Худайнатов діє як фіктивний власник яхти, щоб замаскувати роль Керімова.
  • Худайнатов має час до 23 лютого, щоб відповісти на запит прокуратури. Його адвокати заявили, що клопотання про продаж судна було «передчасним» і закликали суд відхилити його доти, доки він «не визначить, чи був арешт неконституційним».
  • Якщо уряду США вдасться продати яхту на аукціоні, він, швидше за все, переведе доходи від продажу в Україну.
  • Прокурори заявили, що Керімов порушив санкції США, внісши понад $1 млн у вигляді платежів за технічне обслуговування Amadea через фінансову систему США, внаслідок чого судно, яке зараз стоїть у порту Сан-Дієго, підлягає конфіскації.

Контекст

Влада Фіджі арештувала 106-метрову яхту Amadea вартістю $300 млн у травні 2022 року на підставі ордера США, в якому стверджувалося, що вона належить Сулейману Керімову, мільярдеру, на якого Міністерство фінансів США наклало санкції в 2014 та 2018 роках у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні.

За даними журналу Forbes, статки Керімова та його родини становлять $10,7 млрд. Він заробив їх завдяки російській золотодобувній компанії «Полюс», хоча більше не є її акціонером.

У жовні 2023-го влада США ініціювала конфіскацію супер’яхти Amadea

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні