Категорія
Новини
Дата

Російському мільярдеру Керімову загрожує нове розслідування у Франції щодо розкішних вілл – Bloomberg

Російський мільярдер Сулейман Керімов, 56, і його родина зіткнуться з новим розслідуванням у Франції, де нова група прокурорів вивчає, як його донька стала власником кількох розкішних вілл на Рівʼєрі і хто є кінцевим бенефіціаром, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Підрозділ прокуратури Парижа, який відповідає за боротьбу з організованою злочинністю (Junalco), веде розслідування фінансових потоків, які дозволили 32-річній Гульнарі Керімовій придбати компанії, які володіють чотирма віллами в «Бухті мільярдерів» на мисі Антіб, кажуть джерела. 
  • Право власності на вілли стало предметом справи про відмивання грошей, порушеної кілька років тому в Ніцці. Керімов, здавалося, був у безпеці у Франції після мирової угоди 2020 року між прокуратурою Ніцци та швейцарською компанією, якою керував його партнер Олександр Штудхальтер за €1,4 млн. Ця справа потрапила до заголовків світових ЗМІ в листопаді 2017 року, коли мільярдера затримали в аеропорту Ніцци та звинуватили у відмиванні грошей. 
  • Наразі ж прокуратура Junalco спирається на червневий звіт французького органу щодо боротьби з відмиванням грошей Tracfin. Згідно з цим документом Гульнара витратила €268 млн на придбання структури власності, причому кошти в основному надав її брат Саїд. У відповідь на запитання Bloomberg прокуратура Парижа підтвердила, що Junalco бере на себе провідну роль у розслідуванні меморандуму Tracfin.
  • «Звіт Tracfin, на який ви посилаєтеся, стосується реструктуризації, проведеної за повної прозорості з компетентними органами з метою дотримання всіх чинних правил», – сказав адвокат родини Микита Сичов, відповідаючи на запитання Bloomberg.
  • Звіт Tracfin та доручення прокуратурі Junalco вивчити право власності на вілли можуть знову поставити сімʼю Керімових під приціл французького правосуддя. Junalco – це елітний підрозділ, нещодавно створений у Парижі, якому доручено розслідувати складні справи про організовану злочинність у всій Франції: від наркобаронів до кіберзлочинців. 
  • Хоча Керімов знаходиться в списку санкцій ЄС, чотири вілли не значаться в списку замороженої нерухомості Франції.

Контекст

Керімов, чиї статки, згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, становлять $10,9 млрд, перебуває під санкціями США з 2018 року. Два тижні тому США ввели санкції проти Саїда, Гульнари та чотирьох французьких фірм із нерухомості, які вона придбала, а також Штудхальтера, партнера Керімова, який раніше використовував швейцарську фірму для володіння віллами. 

Європейський Союз та Велика Британія додали Керімова у свої списки санкцій після вторгнення в Україну. Саїд перебуває під санкціями ЄС із квітня.

Сімʼя Керімових до початку цього року мала контрольний пакет акцій ПАТ «Полюс», найбільшої російської золотодобувної компанії. 

У травні Верховний суд Республіки Фіджі дозволив США заарештувати яхту Amadea, яка, ймовірно, належить Керімову.

Влітку Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США заблокувало траст вартістю понад $1 млрд, пов’язаний із Керімовим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні