ЗРК HAWK MIM-23 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США схвалили продаж Україні комплектів для обслуговування ЗРК HAWK на $138 млн

1 хв читання

ЗРК HAWK MIM-23 Фото Getty Images

Держдепартамент США схвалив потенційний терміновий продаж уряду України військової техніки на суму $138 млн для обслуговування ракетних комплексів HAWK, повідомляє пресслужба.

Ключові факти

  • Агентство зі співробітництва у сфері безпеки та оборони США видало необхідну сертифікацію, повідомивши Конгрес про можливий продаж.
  • Зазначається, що уряд України звернувся з проханням придбати товари та послуги, пов’язані з підтримкою системи HAWK Phase III. Йдеться зокрема про запчастини, ПЗ, модернізацію та капремонт й інше. 
  • «Україна має термінову потребу у збільшенні своїх можливостей для захисту від російських ракетних ударів і повітряних можливостей російських військ», – сказано у повідомленні.
  • Підтримка HAWK має посилити здатність України захищати населення, а також критичну інфраструктуру.

Контекст

Наразі широкий пакет військової допомоги все ще очікує на голосування в Палаті представників США. Адміністрація Байдена неодноразово просила спікера Палати представників Майка Джонсона дозволити законодавцям проголосувати за обʼєднаний пакет фінансування, який направить допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але він досі відмовлявся це зробити. Офіційні особи США розглядають інші способи, включаючи прямий продаж, щоб доставити Україні таку необхідну зброю.

У ніч на 22 березня Росія здійснила наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив FT, що Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці. За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції й трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, ураїнська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні