Категорія
Новини
Дата

США збираються конфіскувати ще один актив Коломойського та Боголюбова. У 2008-му вони купили хмарочос у Далласі на гроші виведені з ПриватБанку

Мін'юст США подав четвертий позов до українських бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова з метою конфіскації коштів, які вони отримали від продажу комерційної нерухомості у Далласі, штат Техас.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Партнери купили хмарочос Stemmons Towers навесні 2008 року приблизно за $7,6 млн. У США Коломойському та Боголюбову допомагали місцеві менеджери – Мордехай Корф та Уріель Лейбер. Лейбер також відомий як член наглядової ради компанії «Укрнафта», в якій Коломойському та Боголюбову належить більше 40%, та співвласник латвійського ПриватБанку.
  • Для покупки активів у США Корф та Лейбер створили мережу компаній, як правило, зі спільним словом у назві — Optima (так називалася одна з компаній Корфа, створена ще 1994-го). Під угоду по Stemmons Towers було створено окрему компанію Optima Stemmons.
  • Гроші на купівлю будівлі прийшли до США з кіпрської філії ПриватБанку через серію транзакцій 23 травня 2008 року. Перед цим у період з 6 по 23 травня на рахунки компаній Plasstex та Demeter Diversified на Кіпрі було зараховано сукупно близько $10 млн, пізніше вони перерахували таку саму суму компанії Logarinvest Limited. Джерелом грошей був український ПриватБанк. Logarinvest фігурувала у транзакціях, які передували покупці партнерами Коломойського інших хмарочосів – PNC Plaza та the CompuCom Campus.
  • Непряма ознака можливого шахрайства — із Кіпру до США гроші потрапили через серію транзакцій. Близько 7 вечора 23 травня 2008 року за кіпрським часом Корф написав одному з менеджерів кіпрського ПриватБанку листа з проханням перерахувати $7,6 млн компанії Benchmark Title Service, яка тоді володіла Stemmons Towers. Перед тим, як гроші потрапили на рахунок Benchmark Title Service в американському банку, ПриватБанк провів п'ять почергових транзакцій між п'ятьма офшорними компаніями, якими володів Коломойський. Усі помістились у проміжку з 20:13 до 20:43.
  • Подібним чином Коломойський та Боголюбов стали власниками восьми об'єктів нерухомості у США та п'яти металургійних підприємств у штатах Кентуккі, Техас, Делавер, Нью-Джерсі та Огайо. В Україні першою ланкою часто виступали місцеві підприємства бізнесменів — Запорізький та Нікопольський феросплавні заводи та Покровський гірничо-збагачувальний комбінат, які регулярно кредитувалися у ПриватБанку.
  • 2015-го партнери почали розпродувати американське майно. Так були продані The Huntington Building (2015), Harvard Motorola Facility (2016), AECOM Building (2018), PNC Plaza (2020); 55 Public Square (2020), CompuCom Campus (2021). Stemmons Towers була продана незв'язаної компанії за $6,5 млн у 2019-му.

Контекст

Це вже четвертий позов Мін'юсту США щодо конфіскації американського майна Коломойського та Боголюбова. У серпні 2020-го йшлося про нерухомість у містах Даллас та Луїсвілль (обидва — Кентуккі), у грудні того ж року — про будинок у Клівленді, Огайо.

Навесні 2019-го ФБР розпочало розслідування щодо відмивання за рахунок активів у США грошей виведених із ПриватБанку через шахрайську схему. 4 серпня 2020 року ФБР провела обшук у клівлендському офісі компанії Optima.

Після появи першого позову Мін'юсту США Ігор Коломойський у коментарі Ради Свобода заявляв, що всі американські активи він купив за гроші, отримані в середині нульових від продажу низки українських метзаводів групі Євраз Романа Абрамовича.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні