Категорія
Новини
Дата

США вперше схвалили передачу Україні конфіскованих активів російського бізнесмена. Їх спрямують на відбудову

Генеральний прокурор США Меррік Гарланд санкціонував першу передачу конфіскованих коштів підсанкційного російського бізнесмена для використання в Україні, пише Reuters. У лютому повідомлялося про конфіскацію $5,4 млн, які належали Костянтину Малофєєву, власнику телеканалу «Царьград ТБ».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого року Міністерство юстиції США звинуватило російського бізнесмена Костянтина Малофєєва у порушенні санкцій, введених проти Росії після її вторгнення в Україну, заявивши, що він фінансував росіян, які просувають сепаратизм у Криму.
  • За словами Гарланда, тоді ж він також оголосив про «конфіскацію мільйонів доларів з рахунку у фінансовій установі США, повʼязаній із порушеннями Малофеєвим санкцій».
  • У лютому Гарланд заявив, що санкціонував переказ цих грошей для використання в Україні.
  • «Хоча це перша передача Сполученими Штатами конфіскованих російських коштів для відновлення України, вона не буде останньою», – сказав він.

Контекст

Президент США Джо Байден наприкінці 2022 року підписав закон, що дає змогу Міністерству юстиції передавати деякі конфісковані активи Державному департаменту для допомоги Україні. Законодавство США обмежує використання урядом конфіскованих активів.

У лютому стало відомо, що прокуратура США може конфіскувати $5,4 млн, які належать російському бізнесменові Костянтину Малофєєву, який перебуває під санкціями. Суддя виніс рішення, що відкрило шлях для потенційного використання коштів для відновлення України, пише Reuters.

Рішення окружного судді США Пола Гардефе у федеральному суді Манхеттена стало першою ухвалою про конфіскацію активів російського бізнесмена відтоді, як у 2022 році Міністерство юстиції створило цільову групу, націлену на союзників президента Росії Володимира Путіна після вторгнення в Україну.

Влада США звинуватила Малофєєва, власника православного телеканалу «Царьград ТБ», у фінансуванні сепаратистів у Криму, який Росія анексувала у 2014-му. Малофєєв, який заперечує фінансування сепаратистів, потрапив під санкції Вашингтона у 2014 році та звинувачений у порушенні санкцій у 2022-му. Вважається, що він перебуває в Росії.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні