Категорія
Новини
Дата

У США можуть вперше конфіскувати кошти підсанкційного російського бізнесмена і спрямувати їх на відбудову України

Прокуратура США може конфіскувати $5,4 млн, які належать російському бізнесменові Костянтину Малофєєву, який перебуває під санкціями. Суддя виніс рішення, яке відкриває шлях для потенційного використання коштів для відновлення України, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення окружного судді США Пола Гардефе у федеральному суді Манхеттена стало першою ухвалою про конфіскацію активів російського бізнесмена відтоді, як у 2022 році Міністерство юстиції створило цільову групу, націлену на союзників президента Росії Володимира Путіна після вторгнення в Україну.
  • Президент США Джо Байден наприкінці 2022 року підписав закон, що дає змогу Міністерству юстиції передавати деякі конфісковані активи Державному департаменту для допомоги Україні. Законодавство США обмежує використання урядом конфіскованих активів.
  • Влада США звинуватила Малофєєва, власника православного телеканалу «Царьград ТБ», у фінансуванні сепаратистів у Криму, який Росія анексувала у 2014 році.
  • Малофєєв, який заперечує фінансування сепаратистів, потрапив під санкції Вашингтона у 2014 році та звинувачений у порушенні санкцій у 2022 році. Вважається, що він перебуває на волі в Росії.
  • Ендрю Адамс, голова оперативної групи Міністерства юстиції з KleptoCapture, заявив минулого місяця, що перші конфісковані кошти можуть бути переведені в Україну найближчим часом. «Ці суми мізерні в порівнянні з ціною катастрофи, завданої Росією народу та землі України, але внесок важливий», – сказав Адамс.
  • Прокурори заявили в судових документах наприкінці минулого року, що вони мали право заморозити гроші на рахунку Малофєєва в денверському Sunflower Bank, оскільки він намагався перевести їх діловому партнеру в порушення санкцій США.
  • Оперативна група KleptoCapture тимчасово захопила активи інших олігархів, у тому числі яхту вартістю $300 млн, але ще не отримала наказу про їхню остаточну конфіскацію.

Контекст

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав продовжити переговори про використання конфіскованих активів російського центрального банку на суму $300 млрд для відновлення України, оскільки масштаби руйнувань зростають. Раніше Європейська комісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени Європейського Союзу мають законні повноваження тимчасово використати активи російського центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 відповідно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні