Емад Мостак, засновник компанії Stability AI /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Stability AI вивчає можливість продажу через тиск інвесторів, повідомив Bloomberg. У ШІ-стартапі спростовують

Емад Мостак, засновник компанії Stability AI Фото Getty Images

Британський стартап у галузі штучного інтелекту Stability AI, який створив генератор зображень Stable Diffusion, розглядає можливість продажу компанії через тиском з боку інвесторів з приводу її фінансового стану, пише Bloomberg із посиланням на джерела. У самому стартапі заявили, що не намагаються продати компанію.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • В останні тижні лондонська фірма представила себе обʼєктом придбання та провела переговори на ранній стадії з кількома компаніями, за словами кількох джерел. 
  • Зокрема, однією з компаній, до якої звернулися як до потенційного покупця, був канадський стартап Cohere, але він відмовився брати участь у переговорах. За словами ще двох джерел, Stability також звернулася до Jasper, стартапу в галузі штучного інтелекту, програмне забезпечення якого допомагає компаніям створювати маркетингові матеріали.
  • За їхніми даними, рішення про продаж не є остаточним, і компанія може перервати процес переговорів без продажу.
  • Проте, ці ініціативи наголошують на зростаючій напруженості між Stability, колись улюбленцем венчурного капіталу, і деякими з її найбільших інвесторів. 
  • За словами деяких джерел, минулого місяця компанія Coatue Management закликала генерального директора Емада Мостака піти у відставку у листі до керівництва. 
  • Раніше Coatue допоміг провести раунд фінансування, в результаті якого стартап оцінився в $1 млрд.
  • У Stability заявили, що попри зацікавленість у купівлі Stability AI «кількох сторін», не намагаються продати компанію і зосереджені на випуску провідних ШІ-моделей.
  • У Coatue вважають, що керівництво Мостака змусило кількох топ-менеджерів піти і поставило стартап у скрутне фінансове становище, повідомили інформатори.

Контекст

Лондонський ШІ-стартап Stability AI досягнув оцінки в $1 млрд завдяки шаленій популярності ШІ-генератора зображень на основі текстових запитів Stable Diffusion. Його засновник Емад Мостак – обличчя течії генеративного ШІ, йому вдалося залучити понад $100 млн для втілення власного бачення дійсно відкритого ШІ, який трансформує Голлівуд, демократизує освіту й залишить у минулому PowerPoint.

У жовтні компанія отримала інвестиції на суму трохи менше $50 млн у вигляді векселів, що конвертуються, від корпорації Intel.

Компанія витрачає значні суми грошей в розвитку свого бізнесу. За словами двох джерел, на момент укладання угоди з Intel Stability витрачала приблизно $8 млн на місяць на рахунки та заробітну плату і заробляла лише частину цієї суми у доходах.

У серпні компанія заробила $1,2 млн, а цього місяця мала заробити $3 млн на програмному забезпеченні та послугах, згідно з повідомленням, яке Мостак написав у понеділок на платформі X, але згодом пост був вилучений.

За інформацією джерел, Coatue надіслав листа керівництву компанії наприкінці жовтня після інвестицій Intel, фірма також запросила докладну інформацію про зарплату Мостака та інших топ-менеджерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні