Категорія
Новини
Дата

Співзасновник Stability AI через суд хоче повернути собі акції компанії. Стартап оцінюють у $1 млрд

Співзасновник Stability AI Сайрус Ходс у четвер, 13 липня, подав до суду на стартап штучного інтелекту та його виконавчого директора, стверджуючи, що вони обманом продали його 15% акцій за $100, пише Reuters. Це сталося лише за три місяці до того, як компанія досягла ринкової оцінки у $1 млрд.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У скарзі, поданій до федерального суду Сан-Франциско, Ходс сказав, що генеральний директор та співзасновник Емад Мостак переконав його, що Stability AI «по суті марний», навіть коли Мостак працював над тим, що згодом стане популярним генератором зображень, Stable Diffusion.
  • Ходс стверджує, що Stability AI та Мостак також ніколи не розкривали свої переговори з венчурними компаніями до того, як Мостак купив свою частку у жовтні 2021 року та травні 2022-го.
  • У серпні минулого року Stability AI залучила фінансування у розмірі $101 млн, що оцінило лондонську компанію в $1 млрд, а зовсім недавно вона запросила фінансування на суму $4 млрд, йдеться в скарзі.
  • Поведінка Мостака «уособлює корпоративну жадібність у гіршому прояві і просто шокує», йдеться в скарзі.
  • Ходс хоче повернути свої 15% акцій, а також відшкодування за ймовірне шахрайство відповідачів і порушення Мостаком своїх зобовʼязань.
  • Stability AI повідомила, що «позов необґрунтований, і ми агресивно захищатимемо свою позицію». 

Контекст

Лондонський ШІ-стартап Stability AI досягнув оцінки в $1 млрд завдяки шаленій популярності ШІ-генератора зображень на основі текстових запитів Stable Diffusion. Його засновник Емад Мостак – обличчя течії генеративного ШІ, йому вдалося залучити понад $100 млн для втілення власного бачення дійсно відкритого ШІ, який трансформує Голлівуд, демократизує освіту й залишить у минулому PowerPoint.

ШІ-експерти й потенційні інвестори вже деякий час сумніваються у тому, що говорить Мостак. Попри шалені апетити на ШІ-стартапи, низка венчурних інвесторів розповіли Forbes, що у засновника Stability проблеми із залученням додаткових інвестицій, і це за оцінки близько $4 млрд.

Венчурні інвестори перед тим, як інвестувати у компанію, місяцями проводять due diligence, тобто дуже ретельно перевіряють її засновників і діяльність. Та за словами Мостака, йому знадобилося шість днів, щоб залучити $100 млн від Coatue та Lightspeed після того, як інструмент Stable Diffusion став вірусним.

На Stability подали два позови за звинуваченням у порушенні закону про авторське право під час тренування технології компанії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні