Степан Черновецький і Мегого /Артем Галкін
Категорія
Новини
Дата

Стрімінг сервіс Megogo підтвердив, що Степан Черновецький є інвестором проєкту

Мультимільйонер та учасник першої двадцятки найбагатших людей України від Forbes Степан Черновецький Фото Артем Галкін

Мультимільйонер та учасник першої двадцятки найбагатших людей України від Forbes Степан Черновецький є інвестором найбільшого ОТТ-сервісу України Megogo. Про це в інтерв’ю Forbes розповів співзасновник і співвласник компанії Федір Дроздовський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Степан є інвестором нашого проєкту. Інформацію про частки інвестицій ми поки не розголошуємо», – відповів Дроздовський на запитання Forbes про звʼязок Черновецького з Megogo.
  • З 2020 року Forbes Ukraine рахує Megogo як актив Степана Черновецького, цю інформацію виданню підтверджували двоє українських венчурних інвесторів і троє топів компаній-конкурентів.
  • Megogo раніше не коментував звʼязок компанії з Черновецьким. Пресслужба мультимільйонера в 2021 році на запит Forbes щодо звʼязку з Megogo відповіла, що «Степан Черновецький пов’язаний із проєктом Megogo загалом як дуже лояльний користувач».
  • Нещодавно на сайті Megogo в розділі «Структура власності» зʼявився документ, в якому йдеться, що Степан Черновецький є кінцевим бенефіціаром української юрособи ТОВ «Мегого». Це форма про кінцевих бенефіціарів компаній, які зареєструвалися в «Нацраді з питань телебачення та радіомовлення». ТОВ «Мегого», в свою чергу, належить ланцюжку кіпрських компаній.
Стрімінг сервіс Megogo підтвердив, що Степан Черновецький є інвестором проєкту /Фото 1
Стрімінг сервіс Megogo підтвердив, що Степан Черновецький є інвестором проєкту /Фото 2

Контекст

Український OTT-сервіс Megogo запустився в 2011 році. Зараз він працює в 14 країнах світу. В лютому 2023 року компанія вийшла на ринок Польщі, за пʼять місяців зібрала 20 000 платних абонентів. До повномасштабної війни у Megogo було понад 1,5 млн передплатників у всьому світі. Зараз – 750 000.

Виторг глобального Megogo в 2022 році впав на 50%, українського – приблизно на 20–25%. За даними сервісу моніторингу даних Опендатабот, ТОВ «Мегого» в 2022 році мало дохід у 1,6 млрд грн, в 2021-му – 1,4 млрд грн. У компанії працює понад 700 людей. 

До повномасштабної війни компанія планувала IPO на біржу Nasdaq влітку 2022 року. Зараз Megogo відновило підготовку до виходу на біржу та планує залучити раунд приватних інвесицій в $20-30 млн.

В 1997-му 19-річному Степану Черновецькому його батько, засновник Правекс Банку Леонід Черновецький, запропонував перевестися на заочне відділення та піти до нього в помічники. До цього Степан три роки навчався у приватних пансіонатах Женеви, а потім вступив на юридичний факультет КНУ.

У середині 2000-х Черновецький-молодший керував уже чотирма департаментами на посаді старшого віцепрезидента. У 2006 рооці Леоніда Черновецького обрали мером Києва і 27-річний Степан очолив наглядову раду банку. 

Улітку 2008-го італійська фінансова група Intesa Sanpaolo заплатила за Правекс Банк $750 млн з одним із найвищих для українського банкінгу мультиплікаторів ціна/власний капітал – 6,5. Переговори з італійцями Степан проводив особисто, писав раніше Forbes у фічері про Черновецького.

Зараз у Черновецького – інвестиційний фонд Chernovetskyi Investment Group (CIG), який управляє нерухомістю, володіє міноритарними пакетами в кількох IT-стартапах (найвідоміший – сервіс доставки Zakaz.ua). Серед його активів – понад 120 000 кв. м торговельних і офісних площ переважно в Києві. IQ Business Cen – площею 32 100 кв. м. Також житлові комплекси «Комфорт Таун», Tetris Hall (перша черга), «Централ Парк», White Lines, Svitlo Park. Частини девелоперських проєктів CIG не афішує.

10 жовтня 2022 року російська ракета вибухнула за кілька метрів від бізнес-центру 101 Tower, який також належить Степану Черновецькому та Ігорю Ніконову (Черновецькому належить 75% будівлі). До війни консалтингова компанія Aurora Development оцінювала БЦ у $85 млн.

На початку 2022-го ходили чутки, що Zakaz.ua Черновецького планує придбати іспанський фудтек стартап Glovo, але угода не відбулася.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні