Категорія
Новини
Дата

Стримування Росії, гуманітарна допомога та експорт зерна. Про що сказав Зеленський на Генасамблеї ООН

Стримування Росії, гуманітарна допомога та експорт зерна. Про що сказав Зеленський на Генасамблеї ООН /Офіс президента України

Офіс президента України

Україна робить усе, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну, а перетворення усього на зброю має стримуватися, заявив президент Володимир Зеленський у виступі на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. За його словами, РФ перетворює на зброю все: продовольство, енергетику і навіть українських дітей з окупованих територій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Поки ядерна зброя не застосовується, масове знищення набирає обертів. Агресор перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, а й проти всіх вас», – наводить промову Зеленського пресслужба Офісу президента.
  • Зеленський додав, що існує багато конвенцій, які обмежують озброєння, але не існує реальних обмежень вепонізації (weaponization – перетворення на зброю). Прикладів такої загрози Зеленський назвав вепонізацію Росією ядерної енергетики та продовольство.
  • «З початком повномасштабної війни українські порти на Чорному та Азовському морях заблоковані Росією. Зараз наші порти на Дунаї залишаються мішенню для ракет і безпілотників. І це очевидна спроба Росії використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання деяких, якщо не всіх, захоплених нею територій. Росія використовує ціни на продовольство як зброю. Це впливає на території від атлантичного узбережжя Африки до Південно-Східної Азії. Таким є масштаб загрози» – наголосив Зеленський.
  • Президент закликав до відкритої роботи всіх народів заради миру, додавши, що запропонована Україною Формула миру передбачає кроки, які зупинять усі форми вепонізації.
  • «Понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково підтримали Українську формулу миру. Українська формула миру стає глобальною. Її пункти пропонують рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України та інших країн і можуть бути використані іншими агресорами», – наголосив президент України.
  • Під час зустрічі із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем президент обговорив подальшу допомогу українському населенню в гуманітарній сфері, перспективи поновлення Чорноморської зернової ініціативи, а також атаки з боку РФ на портову та агропромислову інфраструктуру України.
Офіс Президента України

Офіс Президента України

  • На саміті Цілей сталого розвитку Зеленський запропонував створити хаби на мільйони тонн зерна на рік в особливо чутливих зонах, наприклад у портах Африки, щоб запобігти будь-яким потрясінням на світовому продовольчому ринку. «Україна пропонує дуже чіткі дії… Ми вже почали переговори про такі можливості», – сказав він.
Офіс Президента України

Офіс Президента України

Контекст

Президент США Джо Байден закликав продовжувати підтримувати Україну у війні з Росією. Під час його промови на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку був присутній президент Володимир Зеленський. «Лише Росія несе відповідальність за цю війну», – сказав американський президент, він додав, що світ повинен «протистояти цій неприкритій агресії сьогодні, щоб стримати інших потенційних агресорів завтра». 

Байден готується прийняти Зеленського у Білому домі у четвер, 21 вересня. 

Зеленський також зустрінеться з членами Конгресу, зокрема зі спікером Палати представників від Республіканської партії Кевіном Маккарті, щоб обґрунтувати необхідність збільшення допомоги. Байден вимагає виділити для України додаткові $24 млрд. Конгрес має затвердити додаткове державне фінансування до 30 вересня. Білий дім вважає, що $13 млрд на фінансування військових витрат України, які надійшли у запиті на додаткові витрати у розмірі $40 млрд, мають вирішальне значення для підтримки військових дій проти Росії, оскільки конфлікт переходить у більш інтенсивну фазу. Але республіканський опір допомозі зростає. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні