Категорія
Війна
Дата

Літній урожай. У серпні дронами та ракетою «Нептун» ЗСУ знищили російської техніки на $1,2 млрд – бомбардувальники, літаки та С-400. Інфографіка Forbes

У кінці серпня Україна провела серію успішних атак у глибокий тил росіян. Зокрема, було атаковано три російські авіабази та два місця дислокації систем ППО та РЛС. За два тижні Росія втратила два бомбардувальники Ту-22М3, чотири транспортні літаки Іл-76, пускову установку С-400 «Тріумф» та РЛС «Прєдєл-Е».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Крила російської армії

19 та 21 серпня російські ресурси повідомили про атаку безпілотників на військові аеродроми Збройних сил РФ «Сольці» (Новгородська область РФ) та «Шайківка» (захід Калузької області РФ). Першими з’явилися фото дорогого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, що палає на авіабазі «Сольці». 

Стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 на аеродромі «Сольці» після атаки дронами. /Twitter MalyasovDylan

Стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 на аеродромі «Сольці» після атаки дронами. Фото Twitter MalyasovDylan

Представник ГУР Міноборони Андрій Юсов зазначив, що в результаті цієї атаки один літак було знищено та ще чотири пошкоджено. Джерела в розвідці «Української правди» зазначили, що було знищено все ж два літаки Ту-22М3.

Пізніше з’явилося фото іншого Ту-22М3, який зазнав аварії на авіабазі «Сольці», можливо, під час цієї атаки. Це стало першим випадком успішного знищення літака стратегічної російської авіації. 

Бомбардувальники Ту-22М3 ВПС Росії /Getty Images

Бомбардувальники Ту-22М3 ВПС Росії Фото Getty Images

У лютому на авіабазі в Білорусі було пошкоджено літак-розвідник А-50У, а в грудні минулого року в результаті двох атак на аеродроми «Дягілєво» та «Енгельс» – два Ту-95 та один Ту-22М3. Але жоден із них не було знищено.

Втрата двох Ту-22М3 в «Сольці» стала найдорожчою для РФ після затоплення крейсера «Москва» вартістю $750 млн.

Вартість стратегічного бомбардувальника можна визначити за міжнародними контрактами РФ. На початку 2000-х Росія укладала угоди щодо постачання бомбардувальників Ту-22М до Індії та Китаю. Вартість одного літака Ту-22М3 оцінюється в $294 млн. Це один із найдорожчих літаків РФ. 

Вищу вартість має лише стратегічний бомбардувальник Ту-160, яка складає понад $364 млн, та літак-розвідник А-50У, ціна якого близько $500 млн. 

30 серпня в результаті атаки на авіабазу в Пскові було знищено чотири десантні літаки Іл-76. Їх використовують для перекидання російських солдатів територією РФ.

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило знищення цих чотирьох літаків. Вартість одного Іл-76 складає $86 млн.

ППО та РЛС

На цьому втрати дорогої техніки для росіян не закінчилися. 23 серпня з’явилося відео знищення пускової установки С-400 «Тріумф» – новітньої системи ППО/ПРО росіян. 

Здивування викликало не тільки те, що система протиракетної оборони була уражена українською ракетою (а значить, не змогла її ідентифікувати та перехопити), а й те, що цей процес знімав на відео український розвідувальний дрон. 

Це може стати серйозним ударом по репутації комплексів С-400, які Росія активно просуває на експорт як аналог найсучаснішого зенітного ракетного комплексу, основного ЗРК Армії США – Patriot і навіть THAAD.

Зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф», 28 липня 2019 року. /Getty Images

Зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф», 28 липня 2019 року. Фото Getty Images

Ураження пускової установки С-400 відбулося неподалік села Оленівка на мисі Тарханкут у тимчасово окупованому Криму, приблизно за 140 км від найближчих українських позицій. 

Американське видання The Warzone із посиланням на власні джерела в Міноборони України повідомило, що російський комплекс було ліквідовано модифікованою ракетою «Нептун», яку українські інженери переоснастили для знищення наземних цілей на відстані до 400 км. 

Вартість однієї пускової С-400 в турецькому контракті складає близько $69 млн.  

Втрати техніки російською армією після серії успішних атак дронами та ракетою «Нептун» у глибокий тил росіян у серпні 2023 року. /інфографіка Forbes Україна

Втрати техніки російською армією після серії успішних атак дронами та ракетою «Нептун» у глибокий тил росіян у серпні 2023 року. Фото інфографіка Forbes Україна

28 серпня Сили оборони Півдня України показали відео знищення новітньої російської РЛС (радіолокаційної станції) загоризонтного спостереження «Прєдєл-Е» вартістю $200 млн. 

Ця система, ймовірно, існувала в єдиному екземплярі, її використовували для спостереження за українським повітряним простором. Заявлена дальність виявлення цілей – 400 км.

У більшості атак ЗСУ використовували дрони, вартість яких у сотні разів менша за вартість знищеної техніки армії РФ. 

За даними ВВС українська сторона вже здійснила близько 190 атак вглиб території, контрольованої РФ, за останні вісім місяців. І схоже, що зараз вони стають усе системнішими та результативнішими. 

Важливо, що новітня українська зброя, така як ракети «Нептун», бере гору над сучасними російськими розробками й має власний імідж на міжнародній арені. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні