Суд дозволив спецрозслідування щодо заступника голови Держдуми РФ Бабакова /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Суд дозволив спецрозслідування щодо заступника голови Держдуми РФ Бабакова

Getty Images

Печерський районний суд міста Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно заступника голови Державної думи РФ Олександра Бабакова, повідомляє ДБР. Дозвіл надано слідчим бюро у взаємодії з Офісом Генпрокурора.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ДБР повідомило про підозру Бабакову за виправдовування та визнання правомірними збройної агресії РФ проти України та тимчасової окупації частини територій у програмах російського пропагандиста Володимира Соловйова. 
  • Також депутат голосував у Держдумі за низку федеральних законів щодо включення до складу РФ Запорізької та Херсонської областей, разом зі Снігурівським та Олександрівським районами Миколаївської області.
  • Також він підтримав у голосуваннях рішення, пов’язані з воєнними діями проти України та порушенням територіальної цілісності.
  • У ДБР повідомили, що результатом умисних дій Бабакова є «численні людські жертви серед українських військовослужбовців та мирного населення, пошкодження і знищення об’єктів цивільної, критичної та військової інфраструктури в Україні».
  • Бабакову повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України) КК України.
  • Санкція статей передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст

У листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру Бабакову, який володіє однією з українських енергокомпаній, у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

У червні стало відомо, що Мін’юст, ймовірно, завершив роботу та найближчим часом може направити позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів групи VS Energy. СБУ, ДБР, «Бізнес Цензор», «Економічна правда», «Радіо Свобода» називають власниками компаній підсанкційних: Євгена Гінера; Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у пресслужбі. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy». Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

У грудні стало відомо, що Державне бюро розслідувань оголосило у розшук російського бізнесмена, президента ФК ЦСКА Євгена Гінера, про це свідчить розшукова база МВС. Служба безпеки України розшукує Бабакова

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні