Категорія
Новини
Дата

ДБР та СБУ оголосили в розшук російського бізнесмена Гінера та заступника голови Держдуми РФ Бабакова

Державне бюро розслідувань оголосило у розшук російського бізнесмена, президента ФК ЦСКА Євгена Гінера, про це свідчить розшукова база МВС. Водночас Служба безпеки України розшукує заступника голови Державної думи РФ Олександра Бабакова. Обох росіян, разом із Михайлом Воєводіним, вважають власниками групи VS Energy, у компанії це спростовують.

Ключові факти

  • Зазначається, що Гінер переховується від органів досудового розслідування, а дата його зникнення – 14 серпня 2023 року.
  • Йому інкримінують ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).
  • Відповідно до даних, Гінеру було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
ДБР та СБУ оголосили в розшук російського бізнесмена Гінера та заступника голови Держдуми РФ Бабакова /Фото 1
  • Водночас Бабаков, який теж позначений як такий, що переховується, зник 16 квітня 2022 року.
  • Його теж підозрюють посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.
ДБР та СБУ оголосили в розшук російського бізнесмена Гінера та заступника голови Держдуми РФ Бабакова /Фото 2

Контекст

У жовтні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав укази, які вводять персональні санкції проти найбагатших росіян, їхніх родичів, пропагандистів та чиновників. Під санкції потрапили президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та Михайло Воєводін, який, за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, його прізвисько – Misha Luzhnetskiy. 

У листопаді минулого року СБУ повідомила про підозру заступнику голови держдуми РФ Бабакову, який володіє однією з українських енергокомпаній, у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

У червні стало відомо, що Мін’юст, ймовірно, завершив роботу та найближчим часом може направити позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів групи VS Energy. СБУ, ДБР, «Бізнес Цензор», «Економічна правда», «Радіо Свобода» називають власниками компаній підсанкційних: Євгена Гінера; Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

У 2014-му VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у пресслужбі. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні