Олександр Бабаков, Ігор Коломойський, Євген Гінер /Getty Images/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Росіяни, європейці та Коломойський. Антикорупційний суд може дозволити націоналізувати бізнес VS Energy вже 21 липня. Деталі «найгучнішої справи» Мінʼюсту

Справа наліво Олександр Бабаков, Ігор Коломойський, Євген Гінер Фото Getty Images/Колаж Олександра Карасьова

Вищий антикорупційний суд 21 липня може ухвалити рішення про передачу в держвласність ТЦ «Метроград» в центрі Києва, пятьох обленрго, які розподіляють 10% електроенергії, мережі готелів Premier, частки у двох металургійних заводах та ще понад 30 активів групи VS Energy. Єдина умова – Мінʼюст переконає суд, що ці активи належать повʼязаним з РФ підприємцям. Що відомо з матеріалів справи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) майже завершив судовий розгляд справи про націоналізацію корпоративних прав майже 50 компаній, які обʼєднують у неформальну групу VS Energy. 

Мінʼюст ще 28 червня подав у ВАКС позов про націоналізацію VS Energy на понад 11 000 сторін. «Це буде найгучнішою справою за весь час роботи Мін’юсту в частині стягнення санкційних активів», – говорила напередодні в інтервʼю Forbes заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра. 

З 28 червня ВАКС провів три засідання, заслухавши докази сторін. 21 липня має відбутись останнє планове засідання. Поки що додаткових підстав для продовження розгляду сторони захисту та обвинувачення не висували, каже перший заступник голови антикорупційного комітету Верховної Ради Ярослав Юрчишин, який ознайомлений з матеріалами справи.  

Проте не виключено, що знадобиться додатковий час для винесення рішення, каже юрист та голова правління StateWatch Олександр Лємєнов. «Занадто великий масив даних та доказової бази, яку треба обробити», – каже він. 

Що належить VS Energy та до чого тут Коломойський

Офіційно VS Energy володіє лише п’ятьма обленерго: «Херсонобленерго», «Житомиробленерго», «Кіровоградобленерго», «Чернівціобленерго», «Рівнеобленерго», говорив в червні Forbes Валтс Вігантс, який значиться одним з кінцевих бенефіціарів компанії. Ці обленерго до війни розподіляли близько 10% електроенергії в Україні. Вони були приватизовані за $120 млн на початку 2000-х років, крім «Чернівціобленерго», приватизованого протягом 2012–2014 років.  

VS Energy також має частки у «Севастопольенерго», «Хмельницькобленерго» та «Миколаївобленерго», металургійних заводах «Дніпроспецсталь» та «Криворізькому залізорудному комбінаті», за даними Мінʼюсту, які наведені у позові. Група володіє мережею з пʼяти великих готелів Premier у різних містах України, київськими ТЦ «Метроград» та «Метрополіс» та ще близько 30 компаніями в різних сферах. 

Через частку VS Energy у «Криворізькому залізорудному комбінаті» у справу на стороні росіян 6 липня вступив бізнесмен Ігор Коломойський. Він нібито продав росіянам майже 50% заводу у 2016-му році за $926,8 млн, випливає з матеріалів справи «ПриватБанк проти Коломойського і Боголюбова». За угодою, росіяни мали виплатити цю суму з дивідендів, а доти часткою продовжував управляти Коломойський. Він нібито отримав лише $60 млн, а тому залишається власником частки у заводі, що і намагається довести в суді. 

В чому суть справи та яка стратегія Мінʼюсту  

Довести звʼязок росіян з VS Energy непросто. Її власниками Мінʼюст, СБУ, ДБР називають підсанкційних: 

  • Євгена Гінера (президента російського футбольного клубу ЦСКА); 
  • Михайла Воєводіна (за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, прізвисько – Misha Luzhnetskiy); 
  • Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

Проте у 2014-му VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у компанії. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

Решта активів також напряму не належить росіянам. Наприклад, кінцевою бенефіціаркою металургійного заводу «Дніпроспецсталь» та готелю «Премʼєр Палац» значиться громадянка Франції Наталія Селіванова. Вона – цивільна дружина Михайла Воєводіна, йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми», які посилаються на його картку з Інтерполу. 

В травні 2022-го ДБР та Генпрокуратура не змогли довести звʼязок VS Energy з росіянами. Київський апеляційний суд відмовив у арешті активів компанії через відсутність доказів. 

Поки що єдиний успішний кейс націоналізації активів групи відбувся на початку цього року: Вищий антикорсуд націоналізував PINBank, яким Гінер володів напряму. 

Росіяни, європейці та Коломойський. Антикорупційний суд може дозволити націоналізувати бізнес VS Energy вже 21 липня. Деталі «найгучнішої справи» Мінʼюсту /Фото 1

Кому належать українські обленерго

До санкційної битви у ВАКС Мінʼюст підготувався краще. Стратегія не тільки в тому, щоб довести звʼязок VS Energy з росіянами, каже Юрчишин, . «Удар також направлений проти номінальних власників, які могли співпрацювати з РФ вже після передачі їм компанії», – каже він. Така стратегія, за словами Лємєнова зі StateWatch, дозволяє застрахуватись від того, що ВАКС не прийме докази щодо прямого звʼязку між росіянами та VS Energy. 

Напередодні, в травні 2023-го президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти нібито номінальних власників енергокомпанії VS Energy. Паралельно з цим Мін’юст формував позов на основі інформації, отриманої в рамках кримінальних проваджень, даних розвідки, антикорупційних органів, громадських організацій. Всього Мін’юст співпрацює у санкційному процесі з 18 держорганами

Один з прикладів такого підходу наведено в ухвалі суду щодо блокування активів групи: «Севастопольенерго» вже після передачі компанії нібито номінальним власникам у 2017-му продовжував постачати електроенергію на військовий обʼєкти РФ, повідомляє Мінʼюст з посиланням на сайт держзакупівель РФ.

Віліс Дамбінс в інтервʼю балтійському Forbes заперечував це. «Коли Росія [у 2014-муї] злочинно окупувала та анексувала Крим, ми втратили всі наші активи», – каже він. Проте як писав «Комерсант», «Севастопольенерго» почав перехід у російську юрисдикцію лише у 2017-му. 

З матеріалів справи випливає, що Мінʼюст навів достатньо переконливих аргументів, щоб отримати позитивне для себе рішення, каже Юрчишин. Виходячи з досвіду попередніх 20 подібних процесів, доказової бази достатньо для ухвалення рішення на користь Мінʼюсту, підтверджує Лємєнов зі StateWatch. 

У відповідь на запит Forbes Валтс Вігантс від імені VS Energy запевняє, що не має відношення до громадян Росії й не підтримує їхні переконання. «Я не отримую від них фінансування, нічого їм не продаю і нічого в них не купую. Росіяни є агресорами та окупантами частини території України», – каже він. Усе, з чим мені та моїм партнерам доводиться мати справу в українських судах, це лише публікації ЗМІ, які не підтверджені фактами, додає Вігантс.

«Ми будемо захищати свої права власності, як робили це неодноразово, – каже Вігантс. – У тому числі й у міжнародних судах».

За законом, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду матиме пʼять днів на розгляд апеляції після вироку в першій інстанції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні