Категорія
Новини
Дата

Суд погодився стягнути з Росії в користь Eldorado 141 млн грн завданих збитків. Всього ритейлер вимагає 1 млрд грн

Магазин «Ельдорадо» /пресслужба «Ельдорадо»

Магазин «Ельдорадо» Фото пресслужба «Ельдорадо»

Господарський суд Києва зобов`язав стягнути з Російської Федерації у користь Eldorado 141,4 млн грн завданої шкоди через повномасштабне російське вторгнення, йдеться у рішенні суду.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 6 лютого Господарський суд Києва задовольнив позовні вимоги ТОВ «Дієса» (Eldorado) до Мінʼюсту Російської Федерації. Зокрема, суд зобовʼязав РФ сплатити збитки компанії у розмірі $3,6 млн і упущену вигоду у $254 486
  • «Це перший позов проти РФ, по якому є рішення. Ще їх щонайменше три», – каже старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує Eldorado з юридичних питань.
  • Загалом компанія подала позов проти Росії на загальну суму 1 млрд грн. 

Контекст

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше Eldorado займало частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му — 7,3 млрд грн. Цьогоріч падіння прискорилося: продажі за шість місяців – трохи більше 1 млрд грн. Кількість співробітників скоротилася більш ніж на 40% з довоєнних 3518 людей. 

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами, казав старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує Eldorado з юридичних питань.

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – каже Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні