Категорія
Новини
Дата

Суд скасував арешт двох готелів у Києві та Львові через брак доказів щодо звʼязку з росіянами

Львівський апеляційний суд скасував арешт майна готелів «Дністер» (Львів) та «Либідь» (Київ). Рішенням було ухвалено 12 вересня, повідомили у пресслужбі міжнародної групи компаній Financiere, яка є власником готелів.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, підставою для ухваленого судом рішення стали «відсутність доказів будь-якої належності чи звʼязків готелів із російськими громадянами чи компаніями, повʼязаними із РФ, та необʼєктивність слідства».
  • У постанові суду зазначається, що спроба накладення арешту ґрунтувалася на інформації з інтернет-видань, яка не підтверджується жодними офіційними джерелами. 
  • Також наголошується, що орган досудового розслідування, обґрунтовуючи своє клопотання, не надав достатніх та належних доказів тих обставин, на які посилався в клопотанні. Зазначені в клопотанні підстави та мета арешту майна не відповідають дійсним обставинам справи.
  • У повідомлені зазначено, що акціонерами Financiere є громадянин Латвійської Республіки Вілліс Дамбінс та громадянка Французької Республіки Наталія Селіванова. Суд взяв до уваги інформацію про те, що акціонери «публічно беззастережно засуджують воєнну агресію Росії, розпочату ще 2014 року, порушуючи всі чинні принципи міжнародного права та цінності демократичного світу».
  • Готелі групи не припиняли своєї роботи, оскільки не було жодних юридичних підстав для обмежень.
  • Група Financiere володіє готелями «Дністер» (Львів), Premier Palace Hotel Kyiv (Київ), «Либідь» (Київ), «Славутич» (Київ), Premier Hotel Odesa (Одеса). До групи входять готельний холдинг Pumori Enterprises Investments LTD та ТОВ «Східноєвропейська готельна компанія», що є акціонерами українських готелів.

Контекст

Раніше суд арештував приміщення двох мережевих готелів у Києві та Львові загальною площею 30 000 кв. м та вартістю 1 млрд грн. Мережа готелів належить підприємству, бенефіціарними власниками якого є громадяни РФ, говорять в Офісі генпрокурора.

Як повідомило джерело «Інтерфакс-Україна» в правоохоронних органах, йдеться про мережу готелів Premier.

Мережа Premier Hotels and Resorts підконтрольна фінансово-промисловій групі VS Energy російських бізнесменів Олександра Бабакова, Євгенія Гінера, Михайла Воєводіна та Сергія Шаповалова. Проте, згідно з даними YouControl, фірма, що керує мережею, – «Східно-європейська готельна компанія» – належить кіпрському офшору «Пуморі ентерпрайзес інвестментс лтд». Її бенефіціарка – громадянка Франції Наталія Селіванова. За даними YouControl, вона також власниця електрометалургійного заводу «Дніпроспецсталь», який теж контролює група VS Energy. Як зясувала програма «Схеми», Селіванова – цивільна дружина Михайла Воєводіна.

Крім готельних активів та заводу «Дніпроспецсталь», VS Energy в Україні належить пʼять обленерго: «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго», «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго». Ними керує компанія «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» (VS Energy). Власники – юрособи-громадяни ЄС. Серед них – латвієць Віліс Дамбінс, який, за даними YouControl, у 2016 році був бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії».

Олександр Бабаков – заступник голови Державної думи РФ. Перебуває під санкціями США, ЄС та України. 14 квітня 2022 року Мінʼюст США звинуватив Бабакова у змові з метою впливу на американську політику та ухиляння від санкцій. Гінер – президент російського клубу ЦСКА, що перебуває під санкціями США.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні