Категорія
Новини
Дата

Прокуратура арештувала готелі в Києві та Львові, які належать росіянам. До цієї мережі входить п’ятизірковий Premier Palace та ще 10 готелів

2 хв читання

Суд арештував приміщення двох мережевих готелів у Києві та Львові загальною площею 30 000 кв. м та вартістю 1 млрд грн. Про це йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

Ключові факти

  • Мережа готелів належить підприємству, бенефіціарними власниками якого є громадяни РФ, говорять в Офісі генпрокурора. «Службові особи підприємства, яке займається управлінням готелями, підробило офіційні документи, таким чином отримавши контрольний пакет акцій мережі готелів», – йдеться в повідомленні.
  • Крім нерухомості, суд заарештував корпоративні права підприємства, якому належить мережа готелів, на загальну суму 100 млн грн. Вирішується питання про передачу арештованого в управління АРМА.
  • Як повідомило джерело «Інтерфакс-Україна» в правоохоронних органах, йдеться про мережу готелів Premier. У центрі Львова заарештовано приміщення готелю Premier Hotel Dnister (чотири зірки, 164 номери), а в Києві – Premier Hotel Lybid (три зірки, 274 номери), який тимчасово закритий. За даними YouControl, Dnister у 2020-му отримав виторг у сумі 23,5 млн грн, у 2019-му – 74,3 млн. Щодо Lybid даних немає.
  • Мережа Premier Hotels and Resorts підконтрольна фінансово-промисловій групі VS Energy російських бізнесменів Олександра Бабакова, Євгенія Гінера, Михайла Воєводіна та Сергія Шаповалова. Проте, згідно з даними YouControl, фірма, що керує мережею, – «Східно-європейська готельна компанія» – належить кіпрському офшору «Пуморі ентерпрайзес інвестментс лтд». Її бенефіціарка – громадянка Франції Наталія Селіванова. За даними YouControl, вона також власниця електрометалургійного заводу «Дніпроспецсталь», який теж контролює група VS Energy. Як зясувала програма «Схеми», Селіванова – цивільна дружина Михайла Воєводіна.
  • Загалом у мережі Premier 14 готелів категорії 3-5 зірок, йдеться на офіційному сайті. Вони розташовані в Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Полтаві, Сумах, Херсоні, Почаєві, Поляниці (Буковелі), Олександрії (Кіровоградська обл.) та Мішкольці (Угорщина). Загальний номерний фонд мережі становить понад 2100 номерів. Найбільш відомий готель групи – пʼятизірковий Premier Palace Hotel, що розташований у центрі Києва на бульварі Тараса Шевченка. Його виторг, за інформацією YouControl, у 2020-му склав 120 млн грн, у 2019-му – 274,3 млн.
Прокуратура арештувала готелі в Києві та Львові, які належать росіянам. До цієї мережі входить п’ятизірковий Premier Palace та ще 10 готелів /Фото 1

Київ, арештований готель Premier Hotel Lybid

Прокуратура арештувала готелі в Києві та Львові, які належать росіянам. До цієї мережі входить п’ятизірковий Premier Palace та ще 10 готелів /Фото 2

Львів, арештований Premier Hotel Dnister

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Крім готельних активів та заводу «Дніпроспецсталь», VS Energy в Україні належить пʼять обленерго: «Херсонобленерго», «Кіровоградобленерго», «Житомиробленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго». Ними керує компанія ВС Енерджі Інтернейшнл Україна (VS Energy). Власники юрособи-громадяни ЄС. Серед них – латвієць Віліс Дамбінс, який, за даними YouControl, у 2016 році був бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії».

Олександр Бабаков – заступник голови Державної думи РФ. Перебуває під санкціями США, ЄС та України. 14 квітня 2022 року Мінʼюст США звинуватив Бабакова у змові з метою впливу на американську політику та ухиляння від санкцій. Гінер – президент російського клубу ЦСКА, що перебуває під санкціями США.

У національного агентства АРМА, куди можуть передати майно «Східно-європейської готельної компанії», в управлінні понад 30 000 активів. До АРМА також передали чимало готелів: «Турист» та «Дружба» в Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» на Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні