Категорія
Новини
Дата

Суд у Лівані зняв арешт із сирійського судна з краденим українським зерном. Україна вимагає скасувати рішення

Суд Тріполі (Ліван) зняв арешт із сирійського судна Laodecia, що перевозить крадену Росією українську сільськогосподарську продукцію, повідомило Міністерство закордонних справ. Незважаючи на надані докази, суд не взяв до уваги позицію компетентних органів України, заявили в МЗС.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна посіла перше місце серед експортерів аграрної продукції до Лівану за підсумками 2021 року. Після відкриття українських чорноморських портів перший зерновоз відбув з Одеси саме до Лівану, нагадали в МЗС.
  • Враховуючи складну продовольчу ситуацію в Лівані, в координації з українськими власниками незаконно вивезеного вантажу ліванській стороні було запропоновано реалізувати українське борошно та ячмінь за пільговою ціною.
  • Проте ліванський суд прийняв рішення, що дозволяє підсанкційному судну Laodecia безперешкодно покинути порт Тріполі з вкраденим українським зерном.
  • Таке рішення фактично заохочує РФ до продовження крадіжок на тимчасово окупованому півдні України з почуттям безкарності, вважають в МЗС. Крім того, цим рішенням Ліван підриває власну продовольчу безпеку, відштовхуючи Україну як свого надійного партнера, йдеться у заяві міністерства.
  • МЗС закликало ліванську сторону скасувати рішення щодо зняття арешту із судна Laodecia та вжити заходів задля попередження подальших спроб використовувати Ліван для оборудок із краденими українськими зерновими.

Контекст

Раніше журналісти «Суспільного» знайшли три судна, які начебто зайшли з Криму до Туреччини: «Сармовський 48», «Святий Миколай» та «Михаил Ненашев». Останнє судно супутники зафіксували на причалі зернотермінала «Авліта» у Севастополі 15 червня. Власник термінала – дочірня компанія російської державної Обʼєднаної суднобудівної корпорації, яка потрапила під прямі санкції США. «Там він погрузив 27 000 тонн зерна і, виключивши систему AIS, пішов до порту Кавказ, де зробив вигляд, що погрузив зерно у цьому порті», – стверджує журналіст Осман Пашаєв. Звідти судно попрямувало до турецького порту Іскендерун.

«Крадене зерно Росія вивозить до іноземних країн, у тому числі до Туреччини, – заявляв на брифінгу 3 червня посол України в Туреччині Василь Боднар. – Ми звернулися до турецької сторони з проханням допомогти нам у вирішенні цієї проблеми».

На початку липня влада Туреччини спочатку затримала, а пізніше відпустила російське судно «Жибек Жоли», яке намагалося перевезти вкрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні