Категорія
Новини
Дата

Суд у РФ визнав Коломойського «екстремістом» і «конфіскував» активи

Суд російської республіки Адигея визнав «екстремістами» українського бізнесмена Ігоря Коломойського та колишнього власника Смоленського банку Павла Шитова і постановив конфіскувати їхні російські активи, пише «КоммерсантЪ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За версією генпрокуратури РФ, Коломойський та Шитов, а також зареєстрована в Лондоні компанія JKX Oil & Gas Limited входили до однієї «екстремістської групи», дії якої мали «яскраво виражений антиросійський характер».
  • У позові зазначається, що Коломойський нібито з 2014 року розгорнув за допомогою підконтрольних йому ЗМІ «масштабну антиросійську агітацію», «взяв на повне забезпечення» підрозділи українських батальйонів «Азов», «Айдар», «Дніпро», «Луганськ» і «Шахтарськ».
  • Крім того, Коломойського звинувачують у фінансовому «заохоченні убивств» представників так званих утворень «ЛНР» і «ДНР». Також він нібито був причетний до загибелі людей під час заворушень в Одесі 2 травня 2014 року.
  • Визнавши Коломойського та Шитова, а також JKX Oil & Gas Limited «екстремістами», суд розпорядився конфіскувати їхні активи у РФ. Йдеться, зокрема, про низку підприємств, бізнес-центр і будинок у центрі Москви, майже 500 земельних ділянок у Підмосковʼї, Володимирській, Калінінградській та Смоленській областях. Їхня площа перевищила 5500 га. Загальну вартість конфіскованих активів російські прокурори оцінюють у 6 млрд руб. (близько $80 млн). 
  • Шитова звинувачують у викраденні зі Смоленського банку понад 700 млн руб. (близько $9 млн) і в перерахуванні цих коштів до українського ПриватБанку, що належав на той момент Коломойському.

Контекст

Найбільшим акціонером JKX на грудень 2021 року були Eclairs Group Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова – 27,54% акцій та Bridgewater Holdings Corp. Олександра Шнира – 19,97%. Інші великі акціонери – Neptune Invest & Finance Corp. (12,98%), Keyhall Holding Ltd – 11,45% та Interneft Ltd – 6,17%.

JKX Oil & Gas займається розвідкою й видобутком вуглеводнів в Україні та РФ. «Полтавська газонафтова компанія» (ПГНК, Poltava Petroleum Company, РРС), що належить JKX, є однією з найбільших недержавних нафтогазовидобувних компаній в Україні. Володіє пʼятьма ліцензіями на видобуток та однією на геологічне вивчення, зокрема на дослідно-промислову експлуатацію.

Акціонери JKX у листопаді 2021-го схвалили делістинг із Лондонської фондової біржі та викуп 23,3% акцій. Акції компанії торгувалися LSE з 20 березня 2006 року. Перереєстрація JKX у приватну компанію відбулася на початку лютого 2023-го.

У листопаді 2023 року британська JKX Oil & Gas LTD підтвердила, що компанію Eclairs Group Limited (EGL) буде виключено з реєстру акціонерів, а Ігор Коломойський більше не бере жодної прямої чи опосередкованої участі у JKX. Акції, які раніше належали EGL, тепер перейшли у власність британської держави.

Тоді ж арбітражний суд Московської області позбавив JKX Oil & Gas корпоративних прав на російські активи. Підставою для рішення суд вказав неодноразові публічні заяви компанії щодо припинення діяльності на території РФ, втрату контролю та впливу щодо російських дочірніх товариств і дотримання усіх санкційних обмежень стосовно Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні