Категорія
Новини
Дата

Суд визнав нечинним наказ МІУ про підвищення тарифів «Укрзалізниці» на перевезення вугілля та руди у 2021 році

1 хв читання

Київський окружний адміністративний суд визнав нечинним наказ Міністерства інфраструктури №586 про зміни тарифів на вантажні перевезення «Укрзалізниці» від 2021 року після позову приватних компаній, що входять до великої промислової групи, повідомила пресслужба УЗ. Ще дві схожі справи розглядають суди інших інстанцій.

Суд визнав нечинним наказ МІУ про підвищення тарифів «Укрзалізниці» /Shutterstock

Суд визнав нечинним наказ МІУ про підвищення тарифів «Укрзалізниці» Фото Shutterstock

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти 

  • Наказ Міністерства інфраструктури №586 передбачав підвищення тарифів «Укрзалізниці» на 9% з 1 січня 2022 року на перевезення групи вантажів першого тарифного класу – сировинні товари, зокрема руду та вугілля. 
  • Рішення КОАС було ухвалено за позовом ДТЕК Західенерго Ріната Ахметова, уточнила Liga.net.
  • В «Укрзалізниці» вважають, що компанії через суди намагаються анулювати зміни до тарифів. А сам суд при розгляді рішення вийшов за межі своїх повноважень, оскільки наказ погоджували Міністерство інфраструктури, Міністерство економіки, Міністерство фінансів і Державна регуляторна служба. 
  • «Під час повномасштабного вторгнення такі дії можуть призвести до критичних наслідків для економіки та обороноздатності країни», – зазначили в УЗ.  
  • Компанія має намір оскаржити рішення суду. 

Контекст

Усі товари для перевезення «Укрзалізницею» поділяють на чотири групи: І клас – руда, вугілля, цемент; ІІ клас – зернові, сира нафта; ІІІ клас – чорні метали, металобрухт і нафтопродукти; решта, в тому числі будівельні матеріали, – позакласні.

Востаннє УЗ індексовувала тарифи на вантажні перевезення у липні 2022-го – одразу на 70%.

До кінця року модель тарифоутворення на перевезення вантажів, за якою «Укрзалізниця» працювала з 1997 року, може повністю змінитися, повідомив в інтерв’ю Forbes Ukraine голова правління УЗ Євген Лященко в червні. Без цього кроку компанія не зможе закінчити рік з прибутком. Для бізнесу витрати сумарно можуть зрости на приблизно 7%. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд