Категорія
Новини
Дата

Світова торгівля уповільнилась, вказуючи на можливу рецесію та зниження інфляції – СОТ

Світова торгівля товарами може ще більше сповільнитися наступного року, що, ймовірно, знизить високу інфляцію, але підвищить ризик глобальної рецесії, свідчить новий прогноз Світової організації торгівлі (СОТ), пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Світова організація торгівлі заявила в середу, що зростання цін на енергію і зростання відсоткових ставок послаблюють попит домогосподарств у всьому світі, і ця динаміка може призвести до збільшення експорту та імпорту всього на 1% у 2023 році. Це нижче за попередній прогноз у 3,4%.
  • Уповільнення торгівлі може допомогти знизити ціновий тиск за рахунок ослаблення тиску на ланцюжки поставок та зниження транспортних витрат. Це також означає, що є підвищений ризик скорочення світової економіки.
  • «Світова економіка зіткнулася з багатогранною кризою. Картина на 2023 рік значно потемніла», – сказала генеральний секретар СОТ Нгозі Оконджо-Івеала.
  • СОТ також знизила свій прогноз зростання світової економіки в 2023 році до 2,3% з 3,3% і попередила про більш значне уповільнення, якщо центральні банки занадто різко підвищать відсоткові ставки.
  • На міжнародну торгівлю чинять кілька довгострокових тенденцій, у тому числі підвищення тарифів та інших барʼєрів, а також уповільнення темпів глобалізації, що загрожує посилитися внаслідок вторгнення Росії в Україну та інших геополітичних протиріч.
  • Показники глобальних торгових потоків також були нестійкими, частково через цикл блокувань та повторних хвиль Covid-19 у Китаї, великому світовому експортері, що вплинуло на доступність товарів для транспортування споживачам. 
  • Ознаки уповільнення світової торгівлі особливо помітні Азії. Дані провідних експортерів, таких як Південна Корея, свідчать про скорочення зарубіжних продажів, оскільки західні споживачі, особливо в Європі, відчувають тиск високої інфляції та підвищення відсоткових ставок.

Контекст

Наприцінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

Світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну. Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За 9 днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п. до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Зазначається, що інші організації теж прогнозують подібний шок. Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз глобального зростання на 1,2 в.п., від початкової січневої оцінки, до 3,2%.

Дані EIU вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Три десятиліття прогресу у скороченні бідності стерли пандемія Covid-19 та вторгнення Росії в Україну, за даними Світового банку, який попередив, що глобальна мета викорінення бідності до 2030 року нині недосяжна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні